CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Thursday, March 8, 2012

kesalahan2 di dalam solat yg dianngap remeh

assalamua'laikum...kaifa halukum???kaifa imanukum??baik habis???insyaAllah...wah.....bri tepukan kpada ummul bahawasanya di pagy jumaat yg mulia ni dy telah mngupdate blog yg bru semalm telah di update!!!!! a big clap for her !! *clap33*yela...selame ni...tunggu sbulan br le ad inisiatif nk rajinkn dri tok update kn....skung ni...agk advance ckit dye pnye improvement...within one day da update another entry...hbat x?? hbat le tu...keh333 (iyekan je la ye)..well....since hari ni ttbe jek dpt entri baru as smalam br dpt artikel dri jaksa KK 1 USIM yg terchenta...as the title above...kompem phmkan..xpyhle eden nk terangkan lagy naaa....orait lets move to the main topic today!!!

sabda Rasulullah S.A.W yg bermaksud:

"solat ialah tiang agama"(Riwayat Baihaqi)

as we know that solat is one of the 5 pillars of islam...da namenye tiang agama.....mestilah solat tu elemen terpenting dalam agama islam...just imagine rumah tnpe tiang....blom sempat nk masok umah KBOOMMM jatuh lah ia mencium bumi.....so...the same theories jugak kat cni....solat hancuss....hancusss la agama seseorang itu..x complete la mksodnye...jady..penting nye kite mnjage solat kite in the term of bacaan2 dye...perbuatan2....n perkare2 len yg boleh mmbatalkan atau membuatkan solat kite jadi x sah....now!! treng teng teng....jom kite tengok bbrape kesalahan yg seringkali kite lakukan sama ada sedar atau tidak.....kot2 la kite ad buat tpi x sedar...bole repair agy pasni...dah...jom222!!!

1. terdapat beberape orang yang susah  hendak masuk niat untuk memulakan solat. kadang2 sampaikan kene angkat takbir berkali-kali. sikap atau tabiat ini akan mngakibatkan kita terlambat tok mngikut imam....imam da jaoh keedepan kite dok terkedek2 ketinggalan kat belakang...padahal niat is something simple iaitu kerja hati yang datangnya bagaikan angin lalu sahaja, tidak perlu mngambil masa yang lama....

mengikut hukum fiqh, pabila seseorang tu mengangkat takbir dengan niat yang betul, takbir dan niat tu sudah diterima. maka kalau dy mngulangi buat kali kedua(tanpa disertai dengan niat), maka takbir yang kedua itu menyebabkan solatnye terbatal...so....kirenye bile dye mnruskan solat dengan takbir kedua tu solatnye tidak dikira. oleh sebab itu dye perlu mngulangi takbir dan niat yang baru.

2. Takbiratul ihram iatu dengan menyebut "Allahu Akbar". biasanya yang berlaku dalam kalangan umat islam ialah dengan memanjangkan "baar" pada perkataan akhbar. memanjangkan "akhbar" tu x lagy membawa maksud yang asal iatu "Allah Maha Besar"..means that...akan lari la maksudnye....

3. seterusnya dalam bacaan al-fatihah....biasanye kesalahan terjadi pada sebutan2 yang hmpir sama tpi makhrajnye berbeza...misalnye bacaan "Alhamdulillah" ..ad sesetengah membacenye dengan Alkham atau alhom....hati2...sebab ianya akan memberi makna yang ckop berbeza....so make sure sbutan makhroj tu btol :)

4. semasa iktidal terdapat kesalahan dlm bacaan "samiallahu liman hamidah "....kebiasannye terdapat segelintir orang yg suke memnjangkan sebutan haa pada haamidah tu.....ianye membwa maksod wanita yang memuji padahal yang aslnya iaitu "hamidah" membwa maksod memuji-Nya

5. ketika bacann tahiyat, "asyhadu an ..." ...mngkin sbb da terbiase ngn lidah rumi..(lidah melayu) sebutan Asyhadu kadang2 dibace dengan assyadu.....

so...tu jela sebahagiannye..sbb kat artikel tu tulis yang ni jek...keh3333....jady pasni berhati2 lah dlm solat....jgn nak men laju jek....kejo mase la katekn....give some of ur time for Allah...mase tu milik Allah...okey...pesanan wat dri ni jugak..insyaAllah may Allah bless us.....sekian saje dari saye..jmpe di bln hdapan(kot2 la da kering idea nak update...hikhikhik :P)

wassalam~


credit to: jaksa KK 1, biro pengucapan awam....(untungla daku masok KK1..huhuh ).....this article is not mine...share it if u want...may Allah bless....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...