CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Sunday, January 25, 2015

Pengalaman praktikal di big firm part one



Assalamua’laikum fellas! Alhamdulillah done with my 7th semester… pergh..cepat mase berlalu…da final year n dah nak INTERN… Intern, praktikal latihan industry…sume bawak maksud yang sama…and setiap university ade latihan industry..bezanya ade yang buat mase semester keenam nad masuk balik uni tok habiskan semester berbaki…in my case kat USIM, latihan industry start during final sem…which is semester yang kelapan…bila mana sebut pasal latihan industry, satu bende je yang terlintas kat fikiran “kat mana ye nak buat intern ni?”…well aku ni student accounting so hanya mampu share pengalaman apply syarikat yang berkaitan accounting student sajor…. Berikut antara steps yang ak syorkan tok carik syarikat or firm yang bersesuaian dengan korang.

Step one: survey
Its better for you to make a brief survey pasal company or firm yang korang nk intern….waktu best nak survey? Kalau macam aku..ak start survey mase cuti sem semester keenam…korang bole survey requirement nak masuk, tarikh intake available, any online form yang berkaitan or maybe korang bole search mane2 syarikat or firm yang offer tempat latihan industry dekat area tempat tinggal korang… kenape kene survey? Supaya korang x gelabah mase nak apply nanty…ade comp or firm yang letak kuota brape orang student yang bole terima…and korang kene ingat…yang nak apply tempat intern ni bukan uni korang semata…so kat sini concept first come first serve tu diaplikasikan.

Step tw0: big, medium or small firm??
Ahaaaa…tok student accounting yang berminat nak intern dekat firm, mesti korang tertanya right which one is better…kalau Tanya aku sume better..ade pros and cons dia…untuk small firm…faedahnya korang bole belajar banyak bende termasuklah urusan yang bukan dalam bidang korang contoh macam admin. Sebab small and medium ni biasenye kekurangan staff, so possibility untuk korang buat kerja staff tersangatlah tinggi…ikut pengalaman senior aku…dia amik medium sized punye firm…since firm tu x banyak staff..so senior ak tu bukan setakat buat audit, accounting and tax pon dia kene handle..so if korang berminat nak belajar sume bende at one time…u can go for small or medium sized firm…untuk big firm pulak…put aside the allowances, memang tinggi untuk HQ,but dalam big firm, korang memang akan didedahkan dengan how international organization works…dia punye culture, politics and environment should be completely different from medium n small firm. Aku tak start lagi intern, so I’ll write another post pasal working in a big firm lepas complete intern aku nanti…it depends kat korang…aku pilih big firm sebab aku nak cube something different which working in a diverse culture…nak cuba keluar dari comfort zone di sebalik rasa macam mana international firm ni bekerja…the experience is priceless…lagi satu ak nk menculture shock kan diri ini sebelum aku culture shock betul2 mase bekerja nanti…cuba adaptkan diri dengan real life….korang kene ingat…kat luar nanti korang akan jumpe macam2 orang yang berlainan bangsa, class, status…so in my opinion lah kan..Starting my career in an international firm is one da best platform for me tok adapt ngan dunia kat luar yang banyak cabaran ( acehh ayat!)

Step three: fill in all the relevant forms and docs
Orait..i chose KPMG as one of my choice..selain KPMG, aku pilih AFTAAS, and PWC…normal untuk big firm untuk ade their own forms and standard of application..jujur cakap forms tok KPMG and PWC tersangat lah banyak and leceh…KPMG terutama sekali..lecturer aku siap cakap lagi ramai kecundang dekat big firm mase isi borang…banyak tersangat2…tapi kalau dah nak tu..redah aje la…huhuhuhu…kalau untuk AFTAAS, since AFTAAS ngn USIM ni ade kontrak ape ntah ak x ingat..so senang nak masuk…tapi disebabkan terlalu ramai budak USIM yang masuk AFTAAS, I dunno why, aku reject dia punye offer…

Step four: complete all the procedures
Well da namanye big firm, diorang adelah standard and procedure diorang…so aku bole cakap, nak masuk big firm ni leceh..tapi peluang tu cerah..kalau da minat, jangan give up dengan kelecehan prosedurnya…ramai member2 aku give up awal2 dengan prosedur big firm..yang paling complicated KPMG..hahahaha..why? after korang submit form2 yang diminta, nanti KPMG will give u a link tok buat test..test ape? Aptitude test..u can google kalo nak tahu aptitude test tu ape…kat sini diorang nak test IQ korang sebelum di shortlist kan untuk di interview…my advice, amik je test ni without second thought..it is not that hard…so, lepas test, if di shortlist kan…diorang akan panggil tok interview…interview ni la yang paling unexpected! Aku ingat face to face….sebab senior aku sebelum ni face to face same goes to my friend yang apply kat sabah…oh..lupe nak tulis…setiap branch prosedur nye berbeza..member ak kat sabah xyah buat pon test tu….yang kat HQ aje kene buat..tapi xtau pulak branch yang lain..just be prepared for the worst… ok back to interview…ak punye interview in group and ada three parts…patutla 2 jam interviewnyer..hahahha…first part is essay writing, second part is Q n A and lastly presentation….gitewwww…banyak sekali stepnyaa…aku datang memang prepare tok face to face semate…so time tu sebenarnya macam kutu jugakla bile dia kate dalam group…tok essay, just write an essay berdasarkan topic given… usah bimbang usah risau..kebanyakan topic yang diberi is berkaitan dengan pengalaman korang..sape2 yang aktif dalam organization, it would be a bonus for you! Part kedua is Q n A..kat sni candidates dibenarkan tok tanye ape2 pon mengenai KPMG..my advice..do ask lot of questions! Jangan malu jangan segan..they might evaluate you based on your participation in the session… and lastly presentation…ini barulah in group yang betul2….kat cni u’ll be divided into small group and will be assigned for a case study to be presented..case study kau! Aku da nak muntah dengan case study dalam kelas kene ngadap kes study kat cni pulak..hahahaha…im not very sure dengan cara evaluation nye..either in group or individual…in any case,..jangan inferior sangat..tonjolkan diri…jangan ade rasa rnah diri pun..in my case…total yang di interview ade 18 orang and hanya 3 malays je…so just imagine the pressure kene compete dengan Chinese…and the pressure makin menggunung bile dipecah pecahkan grup kecik tu…ade tiga grup in total and satu grup ade satu malay…hahahahaha…what I did I just ignore je sume tu and buat selamba aje…prinsip aku..ape2 jadi..redah je…if I can do it..why not u?? :D ni untuk KPMG..kalau PWC..dia xde aptitude test sume tu..tapi untuk PWC korang kene follow up selalu..jangan da submit borang tu korang duduk diam tunggu dia balas…sampai ke sudah dia x balas..hahahahha…since I got the offer from KPMG first…so xde la nak follow up PWC…

Step five: tawakkal and wait for the result
Aku da set mind awal2..apa2 jadi..dapat tak dapat bukan bawah bidang kuasa aku…aku dah usaha and tawakkal aje...and Alhamdulillah…selepas tiga hari..dapat emel from KPMG yang aku di offer kan tok intern kat situ under audit division…see? Ade effort ade hasilnya…aku memang agak geram ngn orang yang cakap aku x cukup hebat nak masok big firm…oh..kemon! kalau dok pikiaq macam ni setiap masa dan ketika memang x move on sampai bile2…big firm bukan untuk orang hebat….dia x tengok pointer..dia tengok quality..pointer rendah x semestinya x dapat…my advice is try, try and try..ade peluang cuba je..redah je…kalau ade rezeki tak ke mana…huhuhuhu…
Well..that’s it….aku ase aku da citer sume bende….pengalaman intern..have to wait lagi 6 bulan…tunggu habis baru bole citer… nervous senanye nak masuk ni…hahahahha…All Is well inshaAllah..till then…jaja!

Wassalam

P/s: please ignore all the typos..im the queen of typo and cannot escape from it…tehee

1 comments:

Fazira Zainal said...

hi, salam. this might sounds quite personal. tapi, nak tahu berapa ye allowance utk intern kat kpmg? sbb i dpt placement kat audit firm biasa. tp tomorrow ada interview utk internship kat kpmg. buntu sgt between these two choices. sbb teringin sgt2 nak intern kat kpmg. tp kalau allowance rendah sgt takut tak dpt tampung perbelanjaan sara diri :(

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...