CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Sunday, July 20, 2014

pengalaman di Beijing

Assalamua'laikum warahmatullahi wabarakatuh my dear blog..long time no see huh...again..for the fourth times i broke my promise to keep you updated...sori sori sori....u know what..semester ni la the most painful semester i've ever had...whuaaaa...me being a president at the same time a junior consultant n at the same time an athlete and at the same time a member of various clubs soooo grateful that im still alive and survived! makanya adakah anda boleh bayangkan seorng student yang bertukar jadi superwomen dek kerana pegang terlalu banyak position kat uni...and finally my status as a third year student ended 2 months ago...i barely managed to finish my final exam and now i'm free from anything..wohoooo!!! except for my position as the member of Government & Industry Liaison punye department for Iceps... i'll tell you about Iceps later on okay...tehee....sorry again....im truly deeply sorry for neglecting you all these while my dear blog...

pergh...sekali intro panjangnye da macam buat summary Rumusan B.M time SPM dulu! (da summary, rumusan pulak eh...x ke same due tu =_=) so back to the main topic....just want to share my most meaningful experience in my life kat Beijing...bile sebut Beijing la kan..i'm pretty sure yang most people akn kasi respond macam ni:

iyola Beijing sajo kan...xde la se grand korea, jepun and europe kan???and believe it or not even orang tak pergi pon akan respond macam ni (salah sorangnye aku mase memula decide tempat tu hokhok)...tapi...just nak cakap la...Beijing is one of the place in the world that you should and have to visit one day....tambang nye murah satu hal...and dia punye time lag dengan Malaysia pon tak jauh mane...tak payah tukar jam pon kat sane..same jek dengan Malaysia...so you can adapt with the environment sekejap je...xde issue jet lag kat sane(bagi aku la....setiap orang lain2 pendapatnye..peace yo!) and those yang minat giler pasal sejarah and ancient monumen macam ak should count Beijing in their list!

Day 1 : Departure

Trip ke Beijing ni actually one of our compulsory program tok second year under International Visit Program for Students...memang second year tapi buatnye third year...budget pnye pasal terpkselah postpone postpone and postpone....kitorang pergi under travel agency WenKT(pronounce nye mcm ni ye anak2..Wen.K.T) or name lainnye Selamat Bercuti.com...seriously dia punye service memang terbaik la...mesra alam dy pnye tour guide..terlebih mesra pon sebenarnye..and agak murah jugak la...tak exceed RM 2,000....kitorang pergi 6 days 5 nights...bertolak ari selase balik hari ahad...nak dipendekkan cerita kami naik Air Asia and bertolak pada hari selase pukul 7p.m...sayu terase hati meninggalkan Malaysia...uhukuhukhuk...journey ke sane took about 6 hours at least..kalo cuaca crystal clear...so since memang cuaca baik punye maka sampailah kami pada jam 1.00 a.m di Beijing...again di remind kan semula..waktu Malaysia and Beijing same 100%....so 1.00 a.m tu adalah waktu Malaysia as well as Beijing...ops..lupe nak gitau..time kitorang pergi ni seminggu selepas kes MH370 hilang...jadi agak ramai jugak la parents suroh cancel trip sebab ura2 mengatakan rakyat Beijing tak dapat terima orang Malaysia kat sane...but hakikatnye tak pon...kitorang semua duduk sebelah rakyat Beijing kot kat dalam flight..elok je brgelak ketawa suka suki sama2....sepanjang kat sane memang tak da isu dipulaukan...ok..back to the story...sampai kat Beijing International Airport pukul satu pagi and settlekan sume imigresen ade la dalam pkol 1.40 a.m baru bole keluar kastam..
tak berapa nak bertuah sebab dok jaoh dari tingkap T-T


nasik ayam Air Asia yang bole lah telan...hahaha

keluar je dari kastam maka bertemulah kami dengan tour guide from Beijing...tour guide ni akan ade dari Malaysia sorang and dari Beijing dua orang (depends pada kuantiti makhluk yang join trip)...dengan banggenye ku mempersembahkan tour guide kami kakak Meggie and kakak yang x ingat nama...hihihihi...pasal language usah khawatir kerna ibuk2 ni pandai sekali ya berbahasa indonesia..boleh la paham...keluar je dari Airport pergh udara dia sejuk sekaliiiii!!!! mase kitorang pergi ni is MID APRIL and waktu tu pertukaran WINTER ke SPRING...memang suhunye average 20c-10c...sejuk weh..prepare la baju yang tebal kecuali lah kalau badan anda dilengkapi dengan bulu-bulu yang boleh memanaskan anda..huhuhu...and bergeraklah kami ke hotel yang telah ditempah khas buat kami ( bajet satu hotel tu ntok kitorang je kan)..Taishun Business Hotel name diberi...hotel ni memang sesuai tok muslim traveler and memang ramai pon muslim around the world yang stay kat hotel ni..sebab utama ialah dy serve makanan halal...service dy bagi ak tip top..4 stars punye service..sebab ak dapat bilik yang memang superb la...hahhahaah...hotel ni bukanla terletak kat bandar...kalau nak keluar jalan2 pon kat sekitar memang tak ade ape...those yang suke tempat yang tak bising and relax..this hotel is recommended...


scene ini ditangkap pada hari last..so sile jangan konpius..waktu malamnye tetap gelap..hahaha

internal design hotel...pabila kanak2 ribena meng check in

lobby...memang cantik pon lobby nye..sila abaikan kanak2 riang tersebut...

tepat pada pkul 3.00 a.m sampailah ak ke bilik...kemas kemas barang sebab nk elak tidor...subuh kat sane waktu tu kol 4 pagi uolsss...kalo tido time tu kompem terlajak subuh...hahahaha..maka selesai subuh...tidurlah sang puteri menantikan putera tok membangunkannya..hahaha....ok...ade satu scene kelakau(bagi ak la) mase first time tidur sane...dok nyenyak tidur tetibe terbangunlah sekejap...dan agak terkejut sebab dah terang benderang macam pukul 8 pagi! kena kumpul pkol 7 pagi...memang gelabah time tu...grab anset and tengok jam..what??!! pukul 5a.m??!! time genting ni pulak jam ak buat hal!!!(internal dialog waktu hari kejadian)...maka diri ini pon amik la anset kawan..sekali.....5 a.m jugak??!! dah kenape jam dy pon prob! (internal dialog yang kedua) and tetibe Allah kasi satu flashback..encik Indra (tour guide malaysia) pesan matahari terbit awal kat sane...maka tenanglah hati ini untuk percaya yang waktu memang pukul 5 pagi....maka sambunglah tidur yang terganggu dek kerana ke gelabahan ayam without saying sorry dekat anset yang dah kene campak...hekhekhek...end of day one ^-^

Day 2: Tiananmen Square and Forbidden City, Silk Center and Tea House

ohaiyooo Beijing...my first morning at Beijing, China...sejukkkkkkk sgt sampai ke tulang..pukul 6.30 a.m turun tok enjoy my first Beijing dishes...nasi goreng cina..telur mata...ayam salai...sup rumpai..sup barli n sup yang x brape nak tau nama...pau..and segala sayur2 jeruk yang x berape nak bole terima kat tekak..hahaha..yang bole hadam cume the first four yang dimentioned...perlu diingatkan..u have to bring your own seasoning...sebab masakan sini tak berapa nak ada rasa sgt..those yang cintakan makanan berkhasiat adalah digalakkan untuk makan dengan semahu-mahunye...hahahaha..and lauk yang dihidangkan adalah sama setiap hari...boring jugak la...one of the weaknesses...satu lagi weakness yang lupe nak mention ialah staff kat sini x reti english..kene depends 100% kat tour guide...so bile time xdak tour guide tu pandai2 la gune bahase isyarat...jam 7.00 a.m bergerak lah kami ke Tiananmen Square with two buses...our first destination on the first day....aku ni memang ade syndrome tidur dalam kenderaan..tak kesah lah kenderaan ape..kompem tido even ak x nak pon....since Beijing ni negara foreign kene celik jugak mata ni and bayangkan yang bende yang ak naik itu bukan la kenderaan (habis tu ape???) and lagi satu syndrome ak is suke observe..tak kesahla orang ke binatang ke..memeng ak suke perhati jek...so jejaka di luar sane..andai ku tenung mu lama2..bukanlah bermaksud ku suka pada dirimu..tapi memang habit suke observe orang..kadang tak sedar pon..hikhik...since bas tu agak la besar..dapt jugak ku duduk sorang...bukan anti sosial..tapi memudahkan diri ini tok tidor dengan gaya ape pon tanpe menimbulkan permusuhan sesama manusia...jalan raya dekat Beijing ni belah kiri..kalo kat Malaysia belah kanan..so driver punye side pon belah kiri jugak...mula2 rasa pelik la jugak sebab dah biasa belah kanan kan...and yang ak perasan orang Beijing punye kereta perghhh luxury punye type kot..Peugeot..Porsche..BMW..Mercedes..memang tak kan jumpe kereta2 cikai kat sini..Meggie ade bilang kereta kat sane sume murah2...BMW ko bole dpt dengan RM74,000 kootttt...hahaha..yang mahal kat sane is petrol..sebab tu teksi2 kat sane sekali naik mau dy cekau 100 yuan a.k.a RM 50 tok trip yang x sampai 10 kilometer... and lagi satu Beijing tak kan pernah sunyi dari jem kecuali pukul 1 pagi...memang bunyik hon akan jadi halwa telinga kat sane...budaya naik basikal still di praktiskan kat sane...pejalan kaki pon banyak...kalau nak bayangkan jalan2 kat Beijing tu lebih kurang K.L struktur jalan and die lagi besar dari K.L actually...ahhahaha..lagy besar and lagy sebok...sila bayangkan....dok khusyuk tengok jalan..x sedar pukul bape ak tido..kan??da cakap dah...sleepyhead ak ni...pfft...

jam 10.20 a.m....terjaga dengar kanak2 ribena dalam bas ni bising2 sebab dah sampai..dengan muke yang memang tak bole cover baru bangun tidor..turunlah la ak dari bas sambil menguap,...so here we are Tiananmen Square...the largest square in the world...cuaca hari ni tak sejuk sangat....agak panas la jugak....mashaAllah...banyak sekali umat kat sini...terlalu2 banyak...pelancong segenap dunia datang..kalau hilang kompem nangis wehh....memang meggie da pesan jalan in a group...nak g tandas kene bagitau..jngan berlagak hero nk pi sorang2...Square ni sebenarnye tempat himpunan rakyat...just imagine  Beijing yang mempunyai population manusia yang sgt2 besar....and imagine how big the Square is....jalan memang penat...soo dinasihatkan pakai kasut sukan...tak payah nak jadi model sgt kat sane...if u love ur foot...wear the sport shoes instead of high heel or wedges...maka berjalan lah kami riang gumbira di hari raya...memang kami2 ni jadi tumpuan org..memang sume dok tengok je n tangkap2 gambar kami2 anak2 dara lagi manis gitewww..(ade due group..gru pompuan sume..and lelaki termasuk gf2 and bini2 masing..and aku bwah grup ladies...or to be precised grup single..kahkahkah)...ade rase mcm artis sikit..hekhek..kat Malaysia tak dapat sume bende ni...dapat la jugak merase orang tangkap gambar kite senyap2..kuikuikui...

this is Meggie...with her cute panda 'flag' to represent our group...kot2 ilang...kene carik la panda ni

yang kat belakang tu ak lupe name dy ape..hikhik...sori

sebahagian umat yang ditemui

yeah!! ayuh berpenatan berjalan!!!

bukti cinta kite..opss...makwe oarang tuu..yang kat belakang tu kira macam 
landmark Square ni

yang belakang ni kosong xdak orang sebab time tu kawasan area ni prohibited tok masok.
ade function tok orang2 besar

ni dia main center Square ni...tiang bendera China...hati2 sama itu pak polisi...

yeah..it took us one hour an half tok explore tempat ni...

delegation from accounting third year students..separuh je niii..


lepas habis tawaf area Square ni berganjaklah kite di Forbidden city..tempat maharaja2 dolu..well...tempat ni memang selalu ade dalam citer China bergenre kan maharaja2 dulu2..memang tempat shooting yang feymes la kat cni...Forbidden city ni istana yang sgt2 besar..dan selalu digunakan bila mana pertbalan maharaja baru and perkahwinan maharaja...kat dalam ni xde ape pun..sebab sume barang2 kat cni da dipindahkan ke muzium..but one thing for sure...dy pnye ukiran memang unik...

pintu masuk utama

tempat ni ade banyak pintu masuk..pintu masuk yang kat atas tu is pintu masuk yang utama...kat pintu ni kalo perasan ada tiga tangge...tangga yang kat tgah tu adalah yang paling tak bole jejak...tangga kat tengah tu khas tok maharaja...sekali ko jejak memang hilang kepala...tentera2 yang jaga kawasan tu akan pancung those yang lalu laluan maharaja tanpa sebab musabab yang bole diterima akal...yang membezakan antara tangga maharaja and rakyat biasa ialah ukiran..kat tangga maharaja  tu memang diukir dengan ukiran naga yang memang unik...tak tangkap gambar sebab tak lalu pintu sane..ramai giler makhluk...

pintu masuk yang ke ??????

kawasan luar istana

ukiran asli China

kat pasu bunga yang besar sgat sgat sgat..katenye pasu di dibuat dari emas...tapi emas tu dah dikikis

kawasan taman istana

ukiran motif buaya dekat tembok

sekitar taman istana..and cuaca agak terik jugakla

dan yang lain2...actually you have to go there and experience all the unique architecture by yourself....worth it! habis sudah mengexplore satu istana...seriously memang besar sagt sgat sagt!!!(tunggang terbalik dah ejaan ak) masa tu dah pukul 12.00 tgah hari..perut sudah mengalunkan irama lagu balada yang menyayat hati...maka destinasi setrusnya ialah restoran...hahahaha..ak lupe nama restoran nye ape...yang pasti muslim-owned restaurant...

dek kerana perut yang lapar sgt..x sempat nak snap dy punye signboard.


restoran yang kitorang pegi ni ialah restoran muslim yang ku lupe namenye ape..masakan so-so...gitu gaya chef kamarul komen...(err..pernh ke dy komen??) masakan nye kalo luaran nampak macam masakan melayu..tapi taste little bit different jugak la...seperti yang dikatakan sebelum ni...rase nye susah nak tepati citarasa kita org melayu..even luaran nampk mcm masakn org melayu...faktor utama mungkin sebab pengunaan minyak bijan dalam masakan...and lagi satu diorang sgt suke letak cili kering...pasai pa tak tau la cek...kat restoran  tu ade satu sweet incident antara ak ngn satu uncle china ni..hikhik...blushing kite..kan dah cakap ak suke tenung org...ak pon tertenung la pakcik ni...sebab dia makan spagheti...ak pon pi la ckp kat kawan ak yang ak teringin nak rase spageti China....dalam B.M ak cakap..pastu tetibe pakcik tu bagi la ak sepinggan spageti dia..hahahahaha...dia bole baca maksod tenungan ak kot..or maybe dy paham bahasa melayu..hahahahaaha...



spageti uncle sweet..hahaha

burrr..alhamdulillah..kekenyangan kami...lepas makan maka diteruskan perjalanan kami ke destinasi yang keempat...Silk Center...tempat ni memang pembuat sutera China..well...China is well known sebab silk dia rite..baru la ak tau ulat sutera bentuk dy cmne ..hahahah..for quality...u can hve a good silk here...with good quality n design...quite cheap...even dy kate tu harge cost..actually u can bargain lagy...hahahhaha...rule kat sane x bole bargain kat government store..peduli hape ak...ak bargain jugak...hoho..moral of the story: tawar saje even kat mane2 pown...hohoho

kepompong ulat sutera..kepompong ni yang diproses jadi sutera

yang kaler coklat hitam tu is ulat sutera yang terpakse dimatikan tok dptkan kepompongnye

serious cakap sutera2 kat sini memang 100% ori..u can test it by urself..and sgt cantik

well..ni nak bagi free tips if u want to shop here..firstly jangan wander around sorang2 sambil membelek sutera yang ade..or else u will be one of the innocent victims yang dipakse utk beli sutera depa...kalau dalam situasi yang mcm ni...slah satu cara nak lepaskan diri is bargain pada harga yang tak logik rendahnye...misal kate harga yang ditawarkan 800 yuan...so u bargain around 200 yuan or 100 yuan..kalo dy tak nak korang boleh lah blah dari ctu...yes..memang akan dikutuk...tapi untungnye anda2 yang tak nak beli ni...kene kutuk tak pe..bukan jmpe diorang lagi pon..hakhakhak...another tips for those yang memang nak beli....kalau harga yang ditawarkan tu bukan harga diskaun...u can bargain actually even korang punye tour guide kate tak bole bargain kat ctu...if u want ur bargained price to be accepted kene gaduh sikit..hahaha...aku siap berkungfu lagi ngn promotor tu....kalau dy taknak korang bole buat2 nak blah...if they call u back..means korang menang and berbahagialah dengan harga korang tu...if dy tak panggil balik means harga tu memang ridiculously rendah and merugikan dorang...so its up to u whether to turn back n increase ur bargain price..or just blah....and one more tip tok korang dpat benefit hasil dari pembelian korang...please be noted yang tip ni only applicable for those yang beli more than one..you can ask the promoter or their manager ( manager diorang akan perhati je korang shopping...so korang bole deal dgn dy jugak) for free gift even aslnye memang tak ditawarkan pon free gift....tapi ayat tu kene kasi power sikit...and tip-tip ni telah pon dipraktiskan oleh kami2 ni...dan berjaya...hahahahaha.....we spent one hour here and after that we move to our next destination which is masjid NAN DOU YA...masjid nye x le jaoh mane...walking distance sajo..tak sempat berpeluh dah sampai...masjid ni bole dikatakan wujd 300 years ago! 300 years wehhhh....wahhh..memng keterujaan tu ade! alhamdulillah...seni ukiran lama tu still dikekalkan cume ade renovate sikit....tapi masjid nye memang best...tak sebesar and semewah masjid di Malaysia...tapi keselesaan tu dijamin...isu air and telekung for muslimah tak perlu risau...air memang widely available (cume kene tahan sejuk bile musim sejuk...xde heater ye harap maklum...huhuhuhu)..and telekung pun ade disediakan....sememngnye rase peace sgt dok masjid ni....Allahu...kalau bole nak stay lame..tpi apakan daya...mase terlalu singkat...

blue signboard for muslimah...black one for muslim

antara seni ukir yang dikekalkan

pintu hadapan masjid...yang ni yes..hasil renovation

lepas selesai semua kewajipan...bergeraklah kami ke destinasi seterusnya iaitu stadium sukan..ops..bukan stadium sarang burung tu eh...stadium ni atau pusat sukan menempatkan facilities tok atlet2 China...and of the facilities yang kami pergi is..jengjengjeng...pusat urut kaki...hahahahahahaha...memang mule2 ak dengar ak gelak..apooo..ingat kitorang ni lawatan warga emas kah...tapi bile pikirkan balik...a good place to go memandangkan kaki cramp tahap dewa time tu penangan berjalan non stop...about da fees sume korang xyah risau..everything has been included in da package yang korang bayar...chill and enjoy saje d cni....

sepanjang perjalanan ke sports center


mase mule2 masok..pergh..siap ade pelayan yang dok welcome2...hahaha...masok je pusat sukan kitorang dibawa ke satu bilik yang banyak sofa...so dah tau banyk sofa tu means duduk la kan...kitorang pon duduk la ats sofa yang x berapa nak empuk....siap ade yang tidur lagi tuuu....dok ngah syok duduk....hadirlah sekumpulan tukang2 urut yang di pertengahan usia...around 40's....well...this is China..non muslim country...akan ade jugak nanti pengurut lelaki yang akan urut perempuan...but kitorang memng membantah habis habisan..NO NO NO..WE WANT WOMEN ONLY...hahahaha...cuak oarang yang handle sesi tu...jenuh dy carik pengurut perempuan...since pengurut perempuan tak ramai...kitorang ladies ni terpakse kongsi pengurut...kesian jugak kat pengurut tu..kene urut tige orang at the same time....hahahahaha....honestly said..memang sedap giler! diorang sume dah dilatih tok urut atlet2 China....memang selesa sangat..hilang segale kelenguhan kat kaki...yang best nye tukang2 urut ni memang friendly giler...diorang x reti cakap b.i..memang bahase isyarat jadi bahase pengantar...boleh la jugak paham...diorang pon ade ajar2 sikit cakap mandarin...huhuhu..memang best sgt borak2 gelak2...but again ade WARNING di sini...mase korang syok kene urut..akan datang sekumpulan makhluk lagi yang berpakaian formal with coat segale bagai...and diperkenalkan lah bahawa orng2 tersebut are prof yang expert dalam kesihatan dalaman..kononnye laaa...tpi hakikatnye..bukan...diorang just nak yakinkan korang beli produk2 kesihatan diorang...prof2 ni kemudiannye pergi lah ke satu2 tempat..cek korang punye nadi la..mata la...and then mule la come out dengan teori yang usus korang bermasalah le..ape lee....well ak berani cakap mcm ni as ak nagh currently under treatment doctor....n ape yang dy ckp completely different ngan ape yang doctor ak ckp...how can i believe that...memang ak reject ape yang di offer..ubat sakit kaki la..ubat rendam la...ak mmng reject...hahaha..yang kelakaunye..bole pulak dy ugut..kalo ape2 jadi kat aku atas sebb ak x amik produk dy,..dy x kn tanggungjwab...err??perlu ke,??hahahahaha...another reason ak reject is kalau ape2 jadi kat kite akibat gune produk tu...kite x bole refer kat dia sbb jaoh...x ke naya kene kluar lagy duit tok rujuk doktor pakar pulak...but up to u jugak..herba cina memng baik..cume ak riso side effect die...and harga dy pon..hurmmm..boleh tahan mahal jugak...nego mcm mne pon dy ketegaq! tak nak kasi kurang..huhuhuhu..and we spent one hour jugak kat cni....

censored! kaki perempuan itu..huhuhu..yang sebelah tu xpe..hubby dye...makcik and pakcik ni super sporting...suke diorang!

setelah puas mengurut kami dibwa ke destinasi seterusnya..which is kilang teh....ku sangkekan kilang yang mcm kat malaysia ni..ade mesin2 bagai..rupenye...lagi lawa dari tu...it looks like a house..instead of calling it as factory lagy appropriate kot panggil dy as tea house... tea house ni another govt store yang mainly jual teh China...memang banyak jeni teh yang korang akan jumpe and rase...and to guys..tolong jaga penglihatan okey..sebab dy punye instructor memang a real and true beauty...and tea house punye interior design memang cantik..dia kekalkan seni2 China dalam ni....


pintu masuk 


actually kat tepi2 tu dy ade letak pameran cawan

tu diaaa..memang gorgeous instructor nye...huhuhu...

teh2 kat cni memang 100% ori, natural and quiet cheap....worth it kalau nak beli kat sini..but but and but! WARNING! akan ade unsur scam di cni..hohoho...citer nye camni..kitorang dibahagikan kepada dua group dan diletakkan ke bilik asing2...instruction pasal teh adalah sama tapi...di kala sesi mempromosi produk..akan ade yang berbeza tok kedue2 bilik ni....kalau kat part ak...harga yang dy bagi agak tinggi...tpi free gift banyak...kalo kat tempat member ak harga rendah free gift x banyk but at least u can request for it kalo beli banyak...sooo..andai kate korang diberi situasi mcm kami2 ni..maka seeloknye berbincanglah antara koarang n kawan korang yg kat bilik lagi satu tu...and actually with that korang bole blackmail sikit...ngehngehngeh..fair and square...diorang main ngn korang...korang just play along lah kan...kalau anda merupakan org yg baik2 dan redho atas ape saje..dipersilekn tok menerima ape saje yang ditawarkan...huhuhu..but honestly...if u want to buy tea..kat cni is da best..tempat lain memang susah nk jmpe...so tamatnye sesi dekat tea house..tamatlah jugak journey tok hari ni...banyak tempat..banyak tenaga...banyak makan....dinner kitorang dekat hotel....no comment..dah penat sgt...makanan so so...tpi still bole telan... : )

bergambar kenangan di luar kedai...jalannye sumpah bersih

 permandangan maghrib...cantik...n itu ialah birdnest stadium


Beijing tak kan pernah sunyi dari traffic jam

activity malam adalah sendiri2...memang penat tapi seronok...so lepas dinner dok bilik tengok t.v...haaa..pasl t.v...korang memng xkan faham satu patah pon ape yg dicakapkan...sbb xdak subs..even movie english pon di dubbing kn jadi chinese...so..pandai2 survive ye...kalo ade luck..ade la jmpe movie China subs...tengok je la yang itu....end of day 2 ~

Day 3 : University Of Language, Summer palace, bird nest stadium

wahhhh...dah msok hari ketiga..wuhuuu...tashahau Beijing!!!! hari ni berbaju korporat la sume..sebab hari ni ade official visit ke University of Language and Culture Beijing...one of the main uni here...actually lawatan ke uni is the priority...hahahahaha...tapi ape function nye x dpt dikenal pasti..mcm biase rutin pagi..mandi gosok gigi..breakfast..lompat atas bas..and tidur dalam bas..hohohoh...cuaca hari ni sejuk giler...x mcm semalam...harini mendung memanjang...

depan main bulding University of Language and Culture,Beijing

university dy memang perghhh..cantik sngat..bersih..kemas...and banyak pokok and statue..kat sini..basikal je student bole bawak...kawasan dia agak luas jugak...tapi keluasan nye tu tak terase sebab banyak buildings kat cni yang mendekatkan jarak antra satu fakulti ngan fakulti yang lain...course yang ade kat cni sume berkaitan dengan bahasa..main course of course mandarin..bahasa arab pon ade gak cni...tabik!

 jalan area kampus yang bersih


sori gambar kabur..jalan sambil snap memang lagu tu jadinye..huhuhu

xde bende pon yang kitorang buat kat cni..pengenalan...persembahan(yang memng sumpah ntah pape)..and main volleyball...uni ni best...suke tgok library dye..nampak unik...sume bahasa ade dipamerkan kat ukiran library..melambangkan yang uni ni kaya dengan 1001 bahasa...

tengok ukiran tu..seribu satu bahasa diletakkan yang membawa maksod 'library'.

ruang dalam fakulti bahsa mandarin

seriyes bersih sangat2 kawasan kampus...waahhh..jeles

see??pokok dy banyak...kalau musim panas pon tak terase kepanasannya

hahaha..pabila org x pernah main bola tampar bermain..krik3

antara taman kampus yang ku terjah



batu bersurat uni ni..x phm ape yang ditulis

well...major student malay kat cni memang dah fasih barabok ckp mandarin..respect diorang...sehabisnya lawatan ke uni..perut sudah berdangdut minx utk diisi..maka berangkat lah kami ke restoran muslim yang seterusnya...berdekatan uni ni jugak..but not walking distance la...kene naik bas..dek kerana lapar teramat..tak teringat nak amik gambar..hahahaha




ni gambar deretan rumah kat sane...Meggie kata sewa rumah mahal...and kos sara idop kat sni pon tinggi...right after lunch..bergeraklah kami ke Summer Palace..Summer Palace is one of the world historical site yang diiktiraf UNESCO...Summer Palace ni sekarang serve as tempat berehat kerabat2 diraja and orang2 besar pada musim panas..why? sebab pada musim panas..suhu di China meningkat over 40c..tapi suhu sekitar Summer Palace adalah below 40c....logiknye mungkin disebabkan pokok2 yang banyak serta kewujudan tasik yang besar sekitar istana ni yang menyebabkan suhu kepanasan bole drop...mse tu orang awam tak bole masok sekitar palace tu..tgah renovate x silap..bole tengok dari jauh je...sedey T-T 

tasik yang mengelilingi istana..bila musim sejuk tasik ni beku...dan ade aktiviti ice skating waktu tu

tu dia ha istana nye..jaoh di mata..jaoh lagy di hati sob sob

satu satu nya bangunan lama yang terdapat kat kawasan ni..

jambatan yang hubungkan pulau yang kitorang lepak ngn pulau seberang bersebelahan pulau istana...under construction pulau tu

hahaha..sesi menyelit

ukiran singa yang terdapat di sepanjang jambatan

habis je tawaf sekitar Summer palace..bergeraklah kami tok menunaikan kewajipan yang tertangguh di masjid yang sama semalam...habis je solat..kami bergerak ke govt store yang berdekatan..govt store ni specialize dalam pembuatan ape2 barangan dri buluh...dek kerana ianya tersangat membosankan..xde pape menarik yang bole diceritakan..hohoho..after that..bergerak lah kami ke destinasi seterusnya...stadium sarang burung...one of Beijing's pride. stadium ni xde apepun yg menarik melainkan reka bentuk nye yg mcm sarang burung....kawasan dalam nye same jek mcm stadium lain...and last ia dibuka waktu olimpik dulu...pfft..membazir is it??and waktu siang x nampak sgt gahnya...waktu malam baru nmpk lampu2 yang berkerlipan...tapi apakan daya..kitorang x bole jalan malam...sooo..kat cni nk citer kitorang jalan2 di luar kawasan stadium...macam dataran..ade orang2 jual makanan ( pergh kalaulah tempat ni malaysia..da lame ak hentam sume makanan yang ade)..jual kraftangan...just jalan..tangkap gambar..balik...tu je..huhuhu

tu dia due org ni..brkasih syang kt cni pulak eh

berdansa di dataran stadium

aksi ngeri yang bole ditiru andai kate xdak kete lalu lalang

ni gaya ape pon ceq xtau

yang belakang tu is bangunan IBM berbentuk obor sempena meraikan sukan olimpik dulu

squad accounting ke beijing..wehooo

permandangan malam yg x brape nk clear sebb driver bwak laju mak amat

yang x bole lupe is starwberry yg besar and manis :)



tok dinner dekat restoran muslim semalam....baru ak perasan...masakan China mesti akan ada telur dadar as side dish dy...and setiap masakan mesti ade hiasan cili kering..i wonder why..huhuhu..hbis je dinner terus pulang ke hotel..dan berehat..end of day 3~


Day 4: Great wall of China, Jed House, Acrobatic, Crystal center, Burning Cream factory.

yeay!!!!!!!!! i'm waiting fr this day to come!!! why???im going to climb up the Great wall of China!! one of the 7 wonders of da world...!! gosh! am i dreaming *slap face* no im not..its real...hahahaha..wohoooo...da excitement exceed everything..the coldness..hunger..nah..its nothing to compare with my will to climb the wall...weeehoooo..okay..relax..ummul...huuu....haaaa..okay...hari keempat dah kite...hari ni kami akn dibwa hundred kilometres away from the city...and it is climbing time!! hahaha..great wall of china terletak jaoh di kawasan pergunungan and it took almost 2 hours to reach there..sepanjang perjalanan kitorang singgah di beberape govt store...first sekali is kilang Jed..kilang ni memang specializes dalam pembuatan jed..mcm2 jed yang hangpa bole jmpe kat cni...dari kaler hijau ke kaler putih..kaler hijau yang paling murah...ada satu jed mahai bak hang..bape ribu ntah..kecik ja pon...tapi seriously kilang dy mewah tip top..banyak barang eksklusif kat cni..so memang kami2 ni tengok je la..hahahah

gituh! tengok pintu masuk pon tau tempat ni mahal

antara jed yang termahal..cantik!

fokus utama bukan kat jed sebenarnye..hikhik

kagum cara dia ukir jed

yang ni memang xdak keje...tiang pon jadi

dah hbis tawaf kami dibawa pulak ke kilang crystal...ni pon same gak..cume kilangnye x semewah kilang jed...mcm gudang kilang dy...kat cni x ley tangkap gambar..so memang gmbar tu xde la ye..maap deh..kat ctu dy tunjuk la cane nk beza kristal btol ngn tipu...crystal2 kat cni sume ori..ade yang murah n mahal...tapi seriyes cantik! cantik sgt...berbaloi la kalo nak beli...ak tengok ja..x beli pon..nafsu nafsu..hahahaha..dah hbis ngn kilang kristal...kami2 pegi la pulak kepersembahan acrobatic...another China's pride...memang dok berlari mcm kanak2 ribena kami2 ni...nk cop tempat..hahaha..memula kosong...yela..x start pon agy...lagy 20minit nk start..org mula mai masok..perghh...ramainye umat...sume warga China..tpi bukan Beijing..mohon paham ye~ ade lebih kurang 9 shows jugak...banyak kot...sampy ketiduran aku..tapi show dy best...kagum dengan budak2 China..diorang dilatih dari kecik tok carik duit...

tu dia..orang2 china...kitorang je pakai tudung..kekeke

an uncle n his cute daughter..sgt peramah..suke borak..even gune bahase isyarat...diorang sgt ramah

ni persembahan tukanr topeng..ntah cmne dy buat bole bertukar bentuk topeng dy pakai...pakai banyak lapis barangkali

persembahan yang berjaya buat ak tido!hahaha..lama nau nk tunggu dy susun kerusi sampy tinggi lagu tu...

during that time...kitorang je warga bukan China...so memang kene interview le jwabnye..problemnye diorang interview dalam bahase cina..ah sudah..memang ak amik keputusan bijak tok diam..kawan ak je yang da mcm itik dok cakap ngn ayam terkial2 nak jawab...tip dok cni: hang jangan dok sebelah China melainkan hang yakin orang tu pandai b.i...hihihi..nasib ak dok tgah..kiri kanan member sendiri ^-^ persembahan lasted for about 30 minutes and over..berangkat lah kitorang sambil dok tahan perut lapar...since lapar dah..so destinasi seterusnya ialah restoran..restoran kali ni antara yang paling mewah kot...dia punye bentuk restoran....makanan...terselah kemewahan..alhamdulillah...retoran ni 2 in 1..atas restoran bwah kedai kraf tangan...lepas makan sape nk g shopping bole la dipersilakan...

tu dia..siap ade naga lagi

separoh daripada dishes...sebenarnye banyak lagy...x sempat nak tangkap da kene sambar...gelojoh!

kitorang solat kat restoran ni gak..restoran ni ade sediakan surau...alhamdulillah selesa...habis ja makan..masa yang ditunggu tiba..great wall of china!!!!! yiippiieeee



nampak x ke excited an nye tu..hoho

Great wall ngn restoran tu x le jaoh mane...just 15 minutes lebih..x sempat nak tido..hihihi..tapi memang kawasan kampung tempat ni....betol2 kawasan pergunungan...kampung2 kat cni memang kemas dan teratur...excitement makin memuncak bile nampak banjaran2 great wall dekat pergunungan...wahh!!!!


seperti yang sedia maklum...great wall adalah tembok yang terpanjang di dunia merangkumi tiga negara..China, mongolia ngan lagy satu x ingat..believe it or not..hanye great wall within China continent je yang di conserve dan dibaik pulih..beyond that...terbiar di classify as eeriest place in the earth..so great wall ade due gelaran la ni...wonder and eeriest...huhuhuhu...actually nenek ak da pgy great wall ni..nenek ak panjat sampai puncak kot...so cucunye tercabar..memang tekad panjat sampai puncak!

excited overdose

batu pengenalan great wall

ni pit stop yang ke berape x ingt.

great wall kat China ade dua pintu masuk..satu kat gunung depan and lagi satu gunung yang ak daki....jarak antara dua gunung ni agak jaoh jugak..kalo nak hbis daki due2 gunung ni mmng amik mase sehari jugak la...blom lagy gunung sebelah sebelah dan sebelah...mau mencatat rekod..hekhekhek..Meggie kate..sape2 yang daki great wall..even satu langkah..dia dah dikira pahlawan...but....those yang daki sampai atas..dikira orang bodoh! pulak???hahaha..kelakau proverb nye...sebab ape? sebab nye pemandangan tok setiap pit stop tak kire la puncak ke separa puncak ke adalah same je...tpi..ia tetap tak mematahkan semangat ak tok terus berjuang! acewah...tepat kol 3..ku mulakan pendakian..fuh..mule2 semangat...daki laju2..nk cepat sampai la konon...kat pit stop kedua terkulai layu di kaki tangga...hahahhaha...kalah warga emas yang naik time tu...dek kerana malu dan tercabar..ku gagahkan juga...mule2 ak yang lead...lame2 toleh belakang..ilang dah sume org..aik??mane peginye???rupenye diorang da give up awal2....maka ku teruskan lah perjuangan ku..lame2..muncul jugak sorang due budak laki...last2 diorang da kedepan...ak sorang je pompuan yang gigih menujukkan kejantanan nak naik jugak..puihhh..nak dekat satu jam..sampailah kami ke puncak..perghh! satu kepuasan giler dapat naik puncak..puncak = pit stop yang ketigebelas..tapi puncak ni bukan pengakhir great wall ni..actually dy ade satu jalan bercabang yang hubungkan gunung yang ak naik ngn gunung seberang...tak pelah yang kat seberang tu...ku lepaskan je la...better focus kat yang puncak ni dulu...wah!! permandangan dari atas....subhanallah! kalau summer mesty lagi cantik :)






hahahaha..x ckop ngan puncak..bumbung pitstop tu ku panjat nye jugak ( hasutan geng budak laki)...memang rase tingi wooooooo....best giler!those yang phobia tinggi x digalakkan naik sampai atas...kang menangis nanty mase nak turun...huhuhu


hana yori dango la konon...hahahaha...

time ni ak ja pompuan ngan bebudak senget ni. letih eh ikot diorang daki..loyar buruk memanjang

see..nampak kan ade cabang tangge tu..tangge belah kiri jalan tok gunung lagi satu. time ni wat aksi lompat ats ni..mau jatuh wassalam dunia.

time nak turun memang pengalaman yang paling giler pernah ak buat...si Amiaq! guy yg pakai long sleeve kale itam tu ajak aku lumba lari sampai bawah..dah ak memang pantang dicabar..ku setuju...memang giler...bayangkan kitorang amik mase sejam daki..ak ngn si amiaq turun less than one hour...hahahaha...siap kitorang potong group China yang turun 20 minit lagi awal dari kitorang..tercengang abang2 and kakak China tu....sampai je bwah memang sumpah kaki ak longlai..ak memang merangkak je start dari situ..itu la akibat x warming up prior pendakian..padan muka!..si amiaq ni plak dok woi woi ngn ak..mentang2 dy sampai dulu.lagy ak tercabar...ak bangun ak kejar dy sampay bas...di pertengahan jalan ku berenti..awat satu bas ja tinggal??sah! ak dah kene tinggal ngn bas ak! hahahahaha..nak x nak memang ak terpkse naik bas ngn si amiaq ni..haih! naik bas memang ak tak leh bangun dah..dek kerana letih sangat memang ak tak bole nak tido even ak nak pon...especially ak kat bus budak laki! our last destination is burning cream factory...alah..pasal ubat2...ubat kat sini memang mujarab habis...diorang siap wat demo agy...harga pon bole tahan..tapi still bole nego..kalo x dpt best price pon nego free gift...dipendekkan cerita..maka bertemulah ak kmbali ngn grup terpisah ak..hahaha..sengal diorang..siap bole ulang lagi proverb cina tu depan ak...diulangnye last part proverb tu..sapa naik atas sekali dia bodoh..hahahahaha....x kisah la...aslkan kepuasan tu ade..hikhikhik..x adventure kot kalo setakat panjat bawah..this might be ur last chance jejak kaki kat cni...huhuhu..rite after that..bertolak pulang ke hotel...sememangnye ak si tempang yang berjaya di kala itu...huhuhu..dalam bas semue tertidur kepenatan kecuali...aku!! hahahaha..pelik x pelik x???kawan2 ak pon pelik..well..ak sememangnye digelar budak pelik kat uni pon...kalo penat sgt ak xkn ngntuk...tu je yang ak bole cakap...penjelasan saintifik memang xde sebab ak bukan saintis to be...huhuhu

Day 5 : pearl center, niujie market, pearl and silk market, yashow market, Beijing International Airport

finally our last day! wahh..rase x puas tu ade tapi rase nak balik Malaysia lagi kuat...rindu kot..kat cni xdak FB nak share2 sume bende...whasuup pon kebetulan je bole guna..sepatotnye x bole..hahahaha..our last day ni la nka bergambor dalam hotel..huhuhu..kenangan la konon...last day ni jugak ramai visitors lain check in..well..saturday kan...no wonder la..

tu diaa..mase datang bawak satu beg ja..balik terus ade dua bag..hahaha

belom shopping agy ni..beg da mcm tu..untung tak terlebih muatan..huhu

final pic kat area hotel

lepas sarapan..berangkatlah kami ke destinasi yang pertama iaitu pearl center...since kaki ku tempang temporarily memang nk excited tu x bole...hahahha..nasib la bdan...pearl center ni x mcm nama nye..hahaha..sebab ape??sebab dy terletak kat kawasan stadium...ak pon termenung dua tiga kali kat pintu depna...betol ka ni pearl center...lepas masok baru nampk ke pearl an d ctu...hahaha..kat ctu x bole tngkap gambar..maka x bole nk tunjukkan suasana dalam dy...to illustrate suasana kat dalam lebih kurang silk centre..ade pameran and jualan...ni nak habaq mai citer paling menarik di dunia...blogger lain pon akn citer benda yang sama..kisah si pengurus pearl ni la....kami dibwakkn ke satu bilik tok diberi penerangan oleh one of the staff..and then dah sume duduk..staff tu pon explain a little bit pasal kilang tu..da habis explain..dy pon panggil lah pengurus tempat tu...suddenly kekecohan sedikit berlaku..pengurus asal x dapat datang pasal sebab ape ntah..dy punye daughter pulak yang replace...kalo bace blog lain ade yang kate son..so yang kitorang dapat daughter...perghh bukan gumbira budak laki nohhh...hahahahaha...nak dipendekkan citer yang si daughter ni dok la kate "saya x pandai bab2 pearl ni..abang saya pandai tapi dia x dtg..saya citer sikit2 je la" sambil menggaru kepala yang x gatal...maka bermulalah hikayat penceritaan si daughter ni sambil diselitkan fav phrase dia "can u understand me...i dunno english" huhuhu...and di akhir penceritaan..dy keluar and masok balik sambil bawak sebekas cincin pearl sambil berkata.."u made me happy so im giving u these for free!" katenye lagi kami satu2 nya group yang dy kasi free..hahahahha...since kami2 ni dah buat homework sebelom mai beijing ni..so dah bole tau taktik depa ni...kitorang senyum je la and buat2 happy..we play along with their game..ni baru satu...lagi satu mase pergi tempat pameran pearl...si daughter ni pon announce kan la yang dia bagi sume 2 accessories pearl with 100 yuan...maka buat2 la terkejut staff2 depa ni...hahahaha...konon harga yang dy bagi murah n x masuk akal....ak tak la compare harganya dengan yang available kat mall biase..tapi kalo bace blog2 lain...harga kat luar lagi murah kalau beli satu...major blog yang ak bace kebanyakkanye mereka ditawarka satu pearl je..yang kitorang dua pearl with one price...it is actually depends on u...even kitorang dah tau taktik ni...ramai lagi yang beli sebab pearl kat cni memang bole dijamin kualiti and original...plus menjimatkan mase kalo nak shopping bende lain nnty...kalau kat luar nnty korang kene reconfirm kan ke original an pearl tu...buang mase...nasihat ak..kalo nak beli pearl beli je kat pearl center tu...dah sume habis shopping pearl berangkat lah kami ke destinasi seterusnya..destinasi yang ditunggu2 oleh kanak2 ni...shopping mall! last day kan....kene la beli2 souvenir..




jalanraya beijing unik!

bangunan berbentuk seluar

kitorang dibawa mule2 ke pearl and silk market.....name je pearl and silk...tapi kat ctu ade macam2 bende....ground floor handbag ngn kasut..first floor baju tok ladies and gentleman...second floor pn same baju..ak x ingat berape floor ak terjah tapi yang bahagian atas2 tu sume cadar, selimut alas meja and yang sewaktu dengannya...excited sgt nak beli sampay lupe tangkap gambar..nak digambarkan..market ni same lebih kurang kenanga mall...hampir sebijik pon...setiap kedai kat cni akan tulis "no bargain"..but actually yes bargain...hahahaha...antara TIPS yang ak bole kongsi sepanjang shopping kat cni..memule hang masok kedai hang belek belek ckit baju or ape2 yang hang rase nak beli..and then dy punye org yang jaga kedai akan give their calculator sambil cakap "gimme ur best price"..so korang tekan la desired price korang...jangan dok redho dengan harga yang dibagi...harga2 kat ctu memang x masok akal...800 yuan..1000 yuan...i can get a sweatshirt yang berharga 800 yuan dengan harga 100 yuan je...hahahaha..member ak beli selimut and cadar yang berharga 1000 yuan dengan 200 yuan je kot....kat cni makin kejam is better...tak payah nak kesian..bid dengan harga paling rendah...kalau dy x setuju dengan harga tu korang buat2 nk blah...believe me...they will call u back n agree with da price...kat market ni lagi senang nak tawar compared tu yashow market..sebab market ni tak ramai org pergi..maybe dy nampk mewah sikit dari yashow menyebabkn org x nak pergi...soo,..since pembeli nye x ramai...diorang cepat setuju dengan harga yang korang bagi...tapi jangan kecik aty plak bile diorang kate "u r crazy!"...jawab la balik "yes im crazy"...hahahaha...dia akn terdiam...well itu yang aku buat..peace! dah puas shopping sume..perot pon lapar...24 jam lapo aje kejenye...maka berangkat lah kami ke restoran...restoran kali ni pon agak mewah..festyme sepanjang ak stay cni ak nampk lauk dagiing..kahkahkah


habis makan..kitorang singgah solat kat masjid niu jie...masjid tertua di beijing....usia nya berape ribu ntah x ingat..tapi uniknya masjid ni..seni bina asal dikekalkan...memang once u enter the mosque bole rasa seribu satu ketenangan ^-^


ruang dalam solat wanita. kat sini tempat sujud adalah dilarang tok pijak sama sekali..ruang sujud yang ade kain putih tu

auntie yang jaga. setiap kali ade orang masuk dia akn cakap "jangan pijak kain putih". and dy belajar phrase tu dari kitorang. Memula dia guna bahsa cina..and then bebudak ni dy translate kan kpd bahase melayu..dy dengar and dy pon hafal...kuat ingatn makcik ni.

















rasa nak spend lama lagi kat sini..tapi masa x mengizinkan...habis solat sume org bergerak ke niujie market..pasaraya muslim di Beijing...pasaraya ni mcm supermarket kite jugak..sume barang n makanan yang dijual adalah halal...durian pon ade..hikhikhik..



keledek yang superb! rindu Malaysia T-T

habis je jenjalan kat pasaray niujie..bergeraklah kami ke destinasi terakhir di hari yang terakhir which is yashow market...xmo citer banyak pasal yashow market..dy lebih kurang pearl and silk market cuma lagy padat..kat cni susah ckit nak tawar...sebab ramai pengunjung...Tips ak yang kat ats tu x semue kedai applicable..so jagn terkejut kalo korang blah dy x panggil2...huhuhu..pengalaman istimewa ak kat cni is ak hmpir kene ragut! istimewa sgt....nsib baik ak sling kan bag tu secara cross...so kalo mse beg tu nak diamik..ngn ak sekali tergerak ke depan..memang kecoh skit la time tu sebab banyk jugak brang yg dicurik dari org sebelom ni...ak plak buat muke blur..hahahaha...alhamdulillah selamat..kalo  x..sememangnye ak x balik malaysia jawabnye...so korang..better hati2..even beg sandang pon...better sandangkan ke depan..unless korang mangga zip2 yang ade...lepas satu jam wander around..kitorang ke tingkat atas sekali tok makan malam..makan kat food court negara org..merasa la jugak..selama ni mkn kat restoran...habis je makan..tepat kol 7 kami bergerak ke Beijing International airport...memang ku amati jalan2 kat Beijing ni...ntah jumpe lagy ke idak..huhuhu


tingkat atas jual souvenir je..so x ramai sgt org

tingkat ats pon jual baju..tapi ramai akn ke tingkat bawah...sebab diorang survey dari atas...

wahh..im gonna miss this..the crowd...da building and the air



flight kitorang pukul 1.30 a.m...memang berjanggut tunggu..kat airport ni xdak tempat solat..so kitorang solat kat mane2 ruang yang kosong...memang jadi bahan tumpuan..hohoho...kat cni memang xdak restoran halal..unless makanan yang vege tu bole la makan...so..please stuff urself with foods sebelom depart..memang kitorang trpkse tahan lapar...lame kot..mengharapkan makann mase kat board je la...nasik ayam yang same pon bole...even time tu ngntuk giler...




beautiful dawn...kat airspace negara mana xtau..yang penting bukan malaysia..sebab jaoh lagi mase tu


berakhir sudah hikayat ku di Beijing...memang banyak yang ak belaja..dari segi culture, bahasa, ragam manusia...if ya hve any chance to travel abroad...please cherish it....memang x same ngn malaysia...tapi pengalaman tu sgt berharga....pengajaran yang paling penting is..no matter how beautiful da country is...u will miss malaysia eventually..malaysia tetap di hati and i love it... ^-^ next destination: riau Indonesia...ntah jady ke idok nak pagy..huhuhuhu..i m gonna write a post relates to tips travel abroad pasni...May Allah bless~

wassalam ^-^



sesungguhnya Islam menggalakan umatnya mengembara untuk mentadabbur keindahan alam ciptaan Allah dan mengambil iktibar dari setiap kejadian...u may learn something from it....inshaAllah...

p/s: sila abaikan segala typo yang wujud...huhuhuhu..dan sila pahmkan mkna di sebalik ayat yang ada typo itu..moga kefahaman kalian tidak bercanggah dari ape yg ku ingin sampaikan peace!







































2 comments:

Mastura da Pencil said...

panjang giler wey,,smpykan ak kne baca separuh2..haha..tp ad unsur syubhah lam citer n..tour guide kita nmanya Jenny not Meggie..Meggie tour guide depa laa..n kita g sana sebulan lpas tragedi..lambat sgt update smpy x egt yer..btw..nice story..rajin2 laa update blog pasn yer =)

achansmiley said...

hahhahaha....ak konpius...thx...yola cikgu...akn ku hupdate dgn rajin nye ^-^

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...