CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Sunday, July 20, 2014

TIPS UNTUK TRAVEL (OWN SOURCE HEHEHE)- BEIJING

assalamua'laikum and salam ramadhan...post sebelum ni ku ceritakan pasal beijing..yang kali ni nak bagitau beberapa tip that u can use its up to u when you want to travel abroad for the first time

NO 1: do ur homework!

ingat kat kelas je ke ade homework..hahaha..nak travel pon ade homework tau...homework ni merangkumi cungkilan2 maklumat mengenai negara yang ingin dilawati..currencies, culture, places. Blogs are the best resource..sebab ianya adalah first hand review daripada blogger tu sendiri.

NO 2: currencies

make sure u convert currency yang secukupnya dekat malaysia...cas mungkin berbeza between malaysia n negara yang korang nak g...lagi satu duit malaysia abroad xde la laku mana...and prepare some dollars as well...dollars laku kat mna2 negara pon

NO 3: extra RM and dollars

kalau kat Beijing, ade kedai yang terima selain daripada yuan...ade je kitorang yang beli barang gune RM and dollars..so prepare RM dalam poket in case yuan da habis dibedil

NO 4: empty bottle

botol kosong antara yang paling utama yang perlu dibawa kat negara2 yang bukan islam...toilet kat sane xdak air..so those yang da biasa cuci gune air silekan lah bawak botol extra...wet tissue or ape2 yang kesat pon bole..bagi yang dah biase...

NO 5: shoes

shoes pon penting utk di consider kan...ingat ye..anda pergi ke sana bukan tok jalan2 gaya mak datin...high heels memang x digalakkan..if u love ur foot please take this advice into consideration...sport shoes adalah yang paling sesuai...

NO 6: mineral water

hait hait..please drink lot of plain water yeeee..cuaca kat sane x same ngn malaysia(even kat sini pon kne minum banyak air)..udara yang kering akan menyebabkan bibir mengelupas and boleh luka..sila minum banyak air bagi mengelakkan dehydration...

NO 7: beware with scammer

please beware dengan scammer...rakyat tempatan tau sama ada anda festyme atau x dtg ke negara tu...kalo festyme senang dy nk tipu..kat Beijing kalau bole elakkan dari beli barang kat kaki lima..memang murah..tapi beware dengan duit palsu...kalau nak beli jugak make sure sediakan duit yang cukup2..

NO 8: group

sila berjalan dalam group yang ramai...ini bukan tempat anda..so jangan berlagak hero nak jalan sorang2...

NO 9: take care of ur belongings

those yang bwak handbag sila jaga handbag elok2..zip sume poket..tapi seeloknya bawakla beg sandang or ape2 beg yang susah utk diragut..beg sandang pulak..sila sandangkan ke depan...kalo nak sandang belakang kalau boleh mangga kan segala zip yang ade..

NO 10 : enjoy urself!!!!






0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...