CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Friday, January 10, 2014

Exam : ceritera duka T-T

Assalamua’laikum,
Dear my blog, how r u doing?? Look, I’ve fulfilled my promise…I’ll never abandon you anymore like what I did for about 4 years ago!hahahaha… You know what, I’m kinda depress today (depress je carik kau)…still in exam week and exam mood… today’s paper is advanced accounting 1 and u know what I never felt  the high level of anxiety like today..never..sepanjang diri ini amik exam xpernah rasa sebedebar ini…tangan kaki da macam kene frostbite…beku semacam…belum masok exam hall lagi…baru duduk luar…well, I know..there must be something…and my intuition is always correct…perasaan takut itu bukan sekadar perasaan…tapi ianya seperti satu alarm warning hazard yang kau akan berjumpa dengan sesuatu yang tidak diduga…hurmm..macam mana pulak ak nk wat citer kasi suspen eh..sat naa..pikiq ayat

Okeh2 da dapat..xtau la suspen ke idok…cek bukan novelis terkenal nak buat ayat2 simpang siur…ehem..ready set go..di suatu hari yang mendung, sejuk, muram, perasaan tidak keruan…jantung berdegup sekencang taufan…tangan dan kaki sesejuk ibarat terkena frostbite..petanda apakah ini???? Yup..hari ini adalah paper advanced accounting 1…paper di mana subjek dan lecturer nye mengahntui para pelajar di segenap grup2 tutorial..derapan kakinya cukup untuk menyepikan suasana….even badannya kecik mampu mengegarkan hati dan nurani…jelingan matanya mampu melayangkan jiwa ke udara…tapi apakah kaitannya dengan perasaan unfamiliar ini??masih kekal misteri di nusabenua….langkah ku laju menye-start-kan(sila baca dengan gaya Bahasa yang betul) BHA9760..si kuda merah….laju menyusur jalan raya ke tempat yang ditakdirkan, Stadium Tertutup Nilai ( ak exam dalam stadium wooo…kelas kau jahhh)….perasaan tersebut makin lama makin kuat..oh..apakah ini…jarum jam berdetik dan terus berdetik…tiba2 “MASUK DEWAN MASUK DEWAN” laungan ibarat seperti penjual ikan sedang cuba menarik pelanggan kedengaran…oh tidak…masa kian hampir..jawapan kepada segala kedebaran bakal dirungkai..kaki perlahan menyusun langkah menuju ke dewan peperiksaan…splashhhh..owh..teriknya lampu itu (abaikan penggunaan ayat..pesanan pihak penaja:sila pastikan anda menggunakan Bahasa yang betul untuk menerangkan mengenai sesuatu keadaan)…adakah lampu stadium seterik ini…mata ku melilau mencari tempat yang ditempah khas untukku…carik dan carik…oh tidak jumpa..manakan tidak…meja ada beratus…satu satunya petunjuk adalah di dalam slip periksa ku..oh (sekali lagi)…slip peperiksaan ku dilahirkan (print) secara tidak normal….ruangan yang menempatkan kedudukan meja pelajar tiada…makanya..ibarat si buta menggapai tiang…ak menggapai mencarik penanda aras…iya..sudah ketemu..penanda aras ku yang diberi nama fatin arifah bersedia di tempat duduknya…another step closer to the destined place…ku duduk..menenangkan diri sambil mata tertumpu di meja..helaian kertas mengaburi mataku..mataku tertangaka perkataan keramat yang mengahntui hidupku sepanjang semester ini…ADVANCED ACCOUNTING 1..oh tidak…waktu demi waktu…detik terus berlalu…ketua pengawas selesai melaksanakan tugasnya dengan jaya dan cemerlangnya…jam menunjukka pukul tiga…..perlahan2 tangan melaksanakan tugas kehormatnya menyelak..mata membace dannnnnnnnnnn…kerisauan di hati terjawab…dan seperti yang dijangkakan..ak pasrah menerima…the rest is history


Pehe ke dop??awok ni blog..penat ak karang berjela berpuitis segala bagai..kesimpulannya..cerita di atas bole di simpulkan dalam 3S “SOALAN,SANGAT,SUSAH”..and u know what does it means right…well…at first…I complain....complain will do nothing…things already happened…I try my best to let it go but I cant….i never feel such a loser like this…so mcm biasa…kuda merah menjadi peneman ke sekitar Nilai…lepak dataran Nilai..try to reflect back what have I done and who should be blame..and I found the answer is right in front of me when I stand in front of mirror…why should I blame anyone while the root of problem is lies within myself…”aku dah belajar, asal ak x dapt jawab jugak” “haishh ape la lecturer tuuuuttt…buat soalan ntah pape”….the same complain yang ak dengar dari semua orang termasuk diri ini…i questioned myself back..are u well prepared enough to sit for the exam..the answer is no..have u done a thorough study starting from the first month of semester? “no”..so who do u think should be blame? “ME”..yes the answer is the student itself…a lecturer won’t asked you something out from the scope of your study…they are human and you are a human..soalan exam xkan lari dari apa yang kita belajar…basic concept same Cuma cara tackle soalan berbeza..one of my lecturer always said this in his class “if you can tackle many problem that applies the same concept, means u understand about the concept”…well I cant answer it, means I don’t understand, why I don’t understand because I didn’t ask him about the right concept..whu you didn’t ask him because I’m a last minute student….fullstop….terang lagi ber tochlight salah tu dekat siapa sebenarnya…fikirkan dan selamat bermunasabah

REDHO VS PASRAH

Dulu ak ingat redho pasrah ni sama…redho Bahasa arab pasrah Bahasa melayu..makin membesar ni baru la tahu mknenye lain…so what is redho and what is pasrah??redho is a state where you lies your hope after you have put an effort to it…the keyword here is “effort” atau “usaha”… u have work for it and now you put your hope to Allah…if it is the right time He will gives it to you..otherwise no…Allah is the best planner..His plan is superrbbb…so don’t you ever dare to give up kalau apa yang diharapkan tu x jadi…one of my friend told me this…”kita mungkin xdapat apa yang kita nak sekarang, tapi kita xtau near in the future, sebab itu jangan mengalah..just imagine Allah dah tetapkan that you’ll have what you want near in the future but you already give up in the present…x ke melepas namanya tu….”boleh paham kan….very simple sentences but deep in meaning….ssangat terkesan… so..pa jadi plak kat pasrah…dah mende plak pasrah tu..pasrah tu in a simple word…menyerah tanpa usaha…atau ikot Bahasa aku menyerah membuta tuli…da la menyerah..tawakkal la konon…tpi usaha itu nil…come on..duit xkan turun dari langit melainkan anda ada usaha tok bawak kapal terbang and jatuhkan duit duit tu dari langit…betul x???so usaha itu penting and kalau da usaha tawakkal..put your faith to Allah…Dia berkuasa atas segala sesuatu…..so...achan..cheer up! you have a long way to go... p

I think cukuplah sampai di sni shaja tulisan ku untuk mu blog ku….moga ianya bermanfaat untuk aku dan kamu…well..purpose utama post ni adalah for me...i'm feeling down so i want to cheer up myself...its already 1.57 a.m…konon berangan nk habiskan 2 ajuk law arini…harapan punah! Huhuhu…gonna write again soon…2 papers to go..may Allah ease = )

Wallahua’lam (achansmiley2014)


p/s: I’m not good in writing..kalau ada silap dan fakta yang salah mohon diperbetulkan…May Allah bless~


0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...