CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Thursday, July 12, 2012

the moment when we graduate from life~

Wuuuuu…tu dia tajuk… ye la skung ni kan sebuk sgt nk graduate cpat dri u kan..tnye je la mne2 mahasiswa/mahasiswi (fuhhh….terskema :D) pasl graduate….kompem dgn yakin dan pnoh convince nye la kan…deme akn ckp “x sabarnye laaaa” “jeles la tengok akk2 senior graduate” kan3333????mmng la sohih x pyh nk bersuluh agy bahawasanya graduate ni impian semue student u…kompen nk graduate ngn cemerlang kan…flying color gtewwwww…keh333…tpi kn bkn pasl graduate u yg ku nk tulis as part of the usahe nk sapu sume lalang2 n lumut yg hok tumbuh kat blog ak nii..ttbe trkeluar stu idea an…..selame ni tersekat xmo kuor idea ni…yela org tu bz wat akaun x kompem2 nye xkn imbang kan…huhuhu….dah…stat melalut da ….ok…jom kembali ke pangkal topic…ha!pasl graduate kan….graduate yg nk dibicarakan kt cni is graduate from bachelor of life with honor…wohhhh!!! Tu dia name…xpena kan jmpe kat mne2 u…tpi….kos ni la yg sume org amik…mmng compulsory xley nk lari la….ape yg kite alami skung nii…kite bernafas skung ni…kite buat skung ni…itulah nmenye kehidupan…..in my opinion…hidup ni mcm stu kos kat university di mane ad starting point and ending point….yela kalo mcm kat u..starting point nye waktu kite dftr kursus…ending dy kompem2 la graduate kan….same gak ngn hidup ni..starting point dye is bile mne kite dilahirkan….n ending point dy ialah waktu kite dimatikan….MAUT da pon ditetapkan….just terpulang kat kite cmne nk corakkn ia…maksodnye kat cni either kite nk ‘graduate’ dgn flying color or sebaliknye….flying color ni plak kalo kat u depends on CGPA rite??kalo dri segi kehidupan plak….saat kite graduate from life by in other word mati itu dengn care apa..based on apa yg kite buat selame tempoh pembelajaran kehidupan kite..btol x anologi ak ni??? Dan level graduate ni kalo ikot syllabus uni ade kelas pertame klas kedua sgale bagai tu kan..klas pertame is the best out of the best rite..??so, same goes when we graduate from our life…facing the death…kompem la kite nk akhiri hidup kite ngn result yg terbek…amaln yg terbek..bkalan yg terbek….sbb sume tu la yg menentukan journey kite selepas ni…O Allah…ampuni la kami jika kami lalai dlm urusan kami mengejar redha-Mu…kite kadang2 lalai…lupe tujuan kite dihidupkan di muka bumi ni…lupe ape yg patot n sebenar2 nye kite keja(ak pon same T-T) ….. lupe yg hidup kita ni ad pengakhirran nye…bile ingt balik sume ni rase mcm..”ape yg ak buat selame ni??” “nape la ak ni cpt lupe”…n lpas kite ingt tu…kadang2 lupe blik…manusia kan…xpena lpas dri lupe dan lalai…maka dengan ini, sentiaselah kite ingt…hidup ni bkn forever n ever….tpi ad ending point dye…n ape yg kite wat kat hidup ni…will decide what will happen to us in Afterlife journey…may Allah guide us to the right path..insyaAllah..

Pesanan wat dri sendiri yg sentiase sgt22222 lupe n leka n lalai…n tok sedare2 yg mmbace :DD
Wassalam~

p/s: sila abaikan typo yang ade..moga kefahaman anda tidak bercanggah dari ape yang diri ini ingin disampaikan akibat kehadiran typo tanpe jemputan itu..hihihi

Friday, June 22, 2012

sayonara final exam...till we meet again...have a nice trip first year...u will be remembered....:)

alhamdulillah....paper malaysian economy MEA3023(kot??) selesai dgn jayanya(sgttttt :p)huhuhu...maka dengn tamat sudh kehidupan ku sebagai mahasiswa tahun satu universiti sains islam malaysia (perhh...ayt mcm da graduate hahahaha)....fuhhh..rase lega gila..ngn assignment nye yg tinggi thp gunung everest yg dtmbh dengn gnung kinabalu nye...konflik dlmn dan luaran nyeee....masum nye....ape2 nye la...akhirnye berakhir jugak...mmng seyes sjak masok thun stu ni...tenage dan fikiran digunakan dengnn sesuperb yg mngkin lah...compare ngn tamhidi dlu...da nmenye bdak agy kan...xde la nk se STRESS mne...hahaha...ummul...shhh...da nmenye msok dgree...kan...merungut plak ehhhh..hahahaha.....

ok smpy d cni sje...sje nk bersihkan srng labh2, tebuan , lebah, n segale sarang yg wujud kat dnie ni tpi terdapat di dalm blog ni...hahaha..

wassalam~

Monday, April 30, 2012

assalam blog trchenta,....lame da x cuci2 ko bersih2 ni...quite bz this month and expected to last for another 3 months .....wahahahahaha...bru blik masum kat ganu....xhilang penat agy da ad 4 dscussion n 2 report kne anta within this week...wahai lecturer2 terhormat....x keciankah anda pada ank2 murid mu ini....dgan presentation nye  agy..ya Allah....dugaan seorang mahasiswa....xpe la...saba la diri...insyaAllah kejayaan menanty... :)

Thursday, March 8, 2012

kesalahan2 di dalam solat yg dianngap remeh

assalamua'laikum...kaifa halukum???kaifa imanukum??baik habis???insyaAllah...wah.....bri tepukan kpada ummul bahawasanya di pagy jumaat yg mulia ni dy telah mngupdate blog yg bru semalm telah di update!!!!! a big clap for her !! *clap33*yela...selame ni...tunggu sbulan br le ad inisiatif nk rajinkn dri tok update kn....skung ni...agk advance ckit dye pnye improvement...within one day da update another entry...hbat x?? hbat le tu...keh333 (iyekan je la ye)..well....since hari ni ttbe jek dpt entri baru as smalam br dpt artikel dri jaksa KK 1 USIM yg terchenta...as the title above...kompem phmkan..xpyhle eden nk terangkan lagy naaa....orait lets move to the main topic today!!!

sabda Rasulullah S.A.W yg bermaksud:

"solat ialah tiang agama"(Riwayat Baihaqi)

as we know that solat is one of the 5 pillars of islam...da namenye tiang agama.....mestilah solat tu elemen terpenting dalam agama islam...just imagine rumah tnpe tiang....blom sempat nk masok umah KBOOMMM jatuh lah ia mencium bumi.....so...the same theories jugak kat cni....solat hancuss....hancusss la agama seseorang itu..x complete la mksodnye...jady..penting nye kite mnjage solat kite in the term of bacaan2 dye...perbuatan2....n perkare2 len yg boleh mmbatalkan atau membuatkan solat kite jadi x sah....now!! treng teng teng....jom kite tengok bbrape kesalahan yg seringkali kite lakukan sama ada sedar atau tidak.....kot2 la kite ad buat tpi x sedar...bole repair agy pasni...dah...jom222!!!

1. terdapat beberape orang yang susah  hendak masuk niat untuk memulakan solat. kadang2 sampaikan kene angkat takbir berkali-kali. sikap atau tabiat ini akan mngakibatkan kita terlambat tok mngikut imam....imam da jaoh keedepan kite dok terkedek2 ketinggalan kat belakang...padahal niat is something simple iaitu kerja hati yang datangnya bagaikan angin lalu sahaja, tidak perlu mngambil masa yang lama....

mengikut hukum fiqh, pabila seseorang tu mengangkat takbir dengan niat yang betul, takbir dan niat tu sudah diterima. maka kalau dy mngulangi buat kali kedua(tanpa disertai dengan niat), maka takbir yang kedua itu menyebabkan solatnye terbatal...so....kirenye bile dye mnruskan solat dengan takbir kedua tu solatnye tidak dikira. oleh sebab itu dye perlu mngulangi takbir dan niat yang baru.

2. Takbiratul ihram iatu dengan menyebut "Allahu Akbar". biasanya yang berlaku dalam kalangan umat islam ialah dengan memanjangkan "baar" pada perkataan akhbar. memanjangkan "akhbar" tu x lagy membawa maksud yang asal iatu "Allah Maha Besar"..means that...akan lari la maksudnye....

3. seterusnya dalam bacaan al-fatihah....biasanye kesalahan terjadi pada sebutan2 yang hmpir sama tpi makhrajnye berbeza...misalnye bacaan "Alhamdulillah" ..ad sesetengah membacenye dengan Alkham atau alhom....hati2...sebab ianya akan memberi makna yang ckop berbeza....so make sure sbutan makhroj tu btol :)

4. semasa iktidal terdapat kesalahan dlm bacaan "samiallahu liman hamidah "....kebiasannye terdapat segelintir orang yg suke memnjangkan sebutan haa pada haamidah tu.....ianye membwa maksod wanita yang memuji padahal yang aslnya iaitu "hamidah" membwa maksod memuji-Nya

5. ketika bacann tahiyat, "asyhadu an ..." ...mngkin sbb da terbiase ngn lidah rumi..(lidah melayu) sebutan Asyhadu kadang2 dibace dengan assyadu.....

so...tu jela sebahagiannye..sbb kat artikel tu tulis yang ni jek...keh3333....jady pasni berhati2 lah dlm solat....jgn nak men laju jek....kejo mase la katekn....give some of ur time for Allah...mase tu milik Allah...okey...pesanan wat dri ni jugak..insyaAllah may Allah bless us.....sekian saje dari saye..jmpe di bln hdapan(kot2 la da kering idea nak update...hikhikhik :P)

wassalam~


credit to: jaksa KK 1, biro pengucapan awam....(untungla daku masok KK1..huhuh ).....this article is not mine...share it if u want...may Allah bless....

aku n akaun :)

assalamualaikum.....to all shadow readers...nape shadow???well...sbb x denye yg nk bace....hnye byang ku jek yg bace...huhuhu...x-pe la...ade ku kesa????huhuhu..well...saje nk update this blog yg da berabok thap pe ntah...tpi brabok sgt la..as the title above...ak, akaun dan bisnes...sebot pasl akaun...HAHAHAHAHA...btol la kate org...jgn bnci something...nnty kite jatuh cnte kat dy plak...ok...starting from today...ummul is working hard for not to hate anyone or anything....nnty len plak jdiknye..kukukuku...mmng btol ak da jatuh cnte ngn bnde yg ak anti satu ketike dhulu...da mmng da x bole pisah dah....even abe2 ngn akak2 korporat yg join taekwondo punyela ugut aku sowh tuko kos.......its all about intermediate accounting yg deme kate susoh tahap gaban tu le......tpi nkwat cmne bile hati da tertarik sume bnde tolak tepi...kuikuikui...lgy satu pasl ak ttap pndirian neh...because i will become an entrepreneur one day!!koya ummul...tpi..plix la aminkan yeeee...my dream n goals....n akaun with bisnez seem relate to each other...kan3333....ad nye pengetahuan dlm akaun akan mmdahkn keje ku sbg entrepreneur satu hari nnty :)....moreover....tahukah anda bahawasanye kerjaya akaun ni da pon trtulis di dlm Al-Furqan within the longest chapter n the longest verses of the quran which is surah al-baqoroh...ayat 282....bce n hayati sndri..but to summarize..its all about how u manage ur account in the term of liability...loan...all that must be state in a valid document so the both of the parties,creditor n debtor will not forget the debt that they agreed each other....mcm tu la lebey kurang...so for those yg amik accounting..be proud of it.....huhuhu....ckopla madah tok bulan neh...jmpe di bln yg len..(knape bulan??sbbnye saye ni malas sgt nk update..peace!)

wassalam :)...may Allah bless

Tuesday, February 28, 2012

truth

a story that i think must be shared.... got it from ustaz Usamah.. the lecturer of madah daa'awah...

a story about life of a daie only by name but not the reality....he is such a well-known dai'e among the people who admired him and subjected him as the main reference of any mashlahat that occur relate to the deen...but...no one knows that deeply in his heart he dont even believe in Quran al-karim....the reality been revealed during his sakaratul maut.....where before he closed his eyes...he asked his son to bring two things...which are a Quran and a Bible.....a moment later.....his son puts them in front of him...and for instant he hold the Quran with his left hand and the Bible with the right hand...suddenly he shouted " o people...!!! i believe in this Bible and disbelief to the Quran !" and then he died....

well....this story just a summary which is adapted  from my ustaz during lecture,..i think u can understand what its all about right??? the truth will be revealed...by hook or by crook :)

Monday, January 16, 2012

early marriage??

pro n cons kawen muda or tyme blaja...hmmm...persoalan x pena lps dri pemikiran setiap remaja yg nk mngkat dewasa ni...only those yg pikir psal mase dpan je laaaa....tajok ni gak la feveret lecturer b.i tyme debat...haih...kadang2 muak...kdang2 tertarik....ehem...ni nak bg pndanagn ni....bagi aku...blajar dri ape yg ak lihat(bkn pengalamn as ak x kawen agy!) ok je kawen tyme study ni....bkn ok je...tpi sgt ok ... kat USIM ni ad jek abg2 n akak2 senior yg da kawen....ak tengok diorang cam heppy jek...sejuk mata tengok...suke tengok pasangn abg n akak ni...kat mne2 senantiase same2(nseb bek da kawen)....balik same2...g klas same2...nek moto same...sweeeeeeeeeeeeeeeeeeeetttttttttttttt~....ras bhgie tengok diorang bhgie....terpikir gak....diorang xde masalah ponn...cemerlang jek due2 dlm study...yela...org selalu kate kalo kawen awl ni susah la...kewangn prob la...jelez pnye psal laa....yg pling utama study tergnggu....bg ak x kott....bru2 ni konvo usim ntah ke braoe ntah....ad abg senior ni dpt anugerah....errrrrr.....lahai...tyme ni plak le lupe...anugerah pe ek...ntah yg ak tau ak word 'diraja' blakang tuhhhh....antre anugerah pling gmpak tok student...perghh...hbat koottt....bile dtnye rhsie ape...rhsienye...jeng jeng jeng.....galakan dari isteri ! dy kawen tyme blaja.....bdak fkp...isterinye usim gak asenyeeee.....nmpk....kan da terbukti tuuuu....pasl kewangn palk...its not a big deal laaa...rezeki insyaAllah murah....leave it to Allah....x yah nak risoo....hmm....alasan pe agy nak bg??? bg yg syok dok kpel2 tuh...dri korang wat bnde haram...ape kate korang halalalkan through satu lafaz yg bole satukan korang selame2 nye...jgn kate x sedia plak....kapel sedia plak ekkkkk.....for those my friend yg ber intend nk kawen awl ni....mmng ak sokong korang sgt2....tpi jgn lupe jmpot dri ni plak....make sure wat nasik mnyak tau...xmo nsik lain...huhuhuhu....ok...itu sje watikah saye hri ni...adios..wassalam~ pen-off

reunion ex tac 1

salamua'laikum to all readers (bajet ad plak yg bce blog ko ne) huhuhuhu...hari ni ku coretkn ceritera hati bersama EX ku....oitt...bce hbs dlu...ex-grupmate ku...which is...trang tang tang... TAC 1!!! berikan tepukn gemuruh kepada mereka...huhuhu....kitorang wat reunion balik..korang ade ke???xde kn...haha....ok...merepek berakhir di cni....x smpi setahun( ntah btol ke x) da buat reunion...rndu sgt le tuuuu....da lame da rancang nk wat..tpi apakan daya..kekangan mase ....opportunity cost yg terlalu bnyak(ok..kite praktikkn business economics d cni) scarcity  of time tu mnyebbkn kitorang terpkse make a choice thus terhsillah bbrape opportunity cost yg x pelu disebutkan di cni rse2 nye...(bg sape yg fhm istilah pelik n ajaib di ats anda mmng hebat...bagy yg tidak..buat diam je ekkkk> bajet ad la yg nk bce blog ko neh =_=) so...seleps ditimbang2 waktu maka...dengan ini....beta2 sekalian bersepakat untuk mengambil peluang drpd ketulusan dan kebaikan hati ustaz ABDUL HADI yg ikhlas blnje kitorang....hakhakhak....akhirnye..janjimu dipenuhi jue...cewahh...ustaz saje je nk blnje (mne x nye..da dtuntut berkali2 mse tamhidi dlu),...ustaz rndu kitorang tu...xpe ustaz..meskipun ustaz diam seribu bahase..namun kami bisa merase...hikhikhik....orait..make bermulah ceritera haty yg penuh kesyahduan pertemuan semula bekas anak2 ku di TAC 1 :


JUMAAT 13 JAN 2012: termaktub sudah hari pertemuan..seusai selesai peperiksaan final hubungn etnik (mmng pndai anak2 aku ne pilih waktu pekse nk wat reunion..=_=) maka ....bole x nk gne ayat bese...haih....kitorang pon wat la meeting yg ntah ke brape kali....pasl location sbnornye nk wat...final decision : KFC Pajam...lantakla..mne2 ponn....lpas asr kol 5..orait mase tmpat set...mknn kek minuman settle....transport bereh.....yg tnggal pergy....

5.00 p.m : hujan yg turun bagaikan mutiara....lalalalala~ hujan lebat plak..xpe...hujan rahmat...Alhamdulillah...so sume naik prebek le jwabnye..xkn nk berhujann nek moto plak...n ....guest what..sepanjng reunion ni la ak diam...mmng sgt pelik n ajaib mennndingi bnde2 pelik yg sedia pelik kat dunie ne...Ummul diam????biar betol...mne x diamnye aku...hilang tenage....keracunan makanan hry tuh...perghh sakitnye hnye Allah yg tau..xpe la....sakit itu nikmat...nikamt penghapusan dose insyaAllah....tpi suasane ttap meriah walopon diorang pelik tengok aku...huhuhu....seperty yg dinyatakn...wat kat kfc...so mkn kfc leee...haih....terliur je la ak tengok..huhuhu..apakan daye...bkn kfc jek...secret recipe pon ade....ade gak la santapan yg bole ak makn...hukhukhuk...kire agk mewah n meriah laaaa.....syukran a'la kulli hal ustaz...jasmu x terperi..hanya Allah yg mmpu mmblsnye..hahaha...ustaz x brubh...maintain mcm dlu gak...nsib bek ustaz kenal lgy kitorang..hbat la ustaz...ustaz syng kitorang ekkk...huhuhu...xpe ustaz...ustaz lgy ad org sayang...ehem33...akan dtng tuhh...kitorang doakan ustaz cpt dpt jodoh...make sure ustaz kwen dlu bkn kitorang....huhuhuhu......






ustaz kami : Abdul Hadi nmenye.. :DD



nyum2..chocolate fudge



bdak2 nakal TAC 1(bajet ko sopan sgt le ummul oii)


enough for today..tangn penat...pen-off...wassalam ~

Tuesday, January 10, 2012

motoku jady TRANSFORMER????!!!

tu dia tajok...x bole bla...huhuhu...salam alayk blog terchenta..maapla lame x update....bz2222222 sgt22222...final exam skung..lgypon...xtau la nk update ape..huhuhu...orait back to topis...nk tunngu ak merapu 2 page pon x selesai...huhuhu.....

based on the tajok above...its all about my beloved motorcycle SUZUKI SMASH..."dia telah bertukar wajah !!!" bak kata senario.....wahhhhhh.....motor kuuu...dlu biru kini merah menyalaaaaaa!!!hak22...ni sume disebbkn oleh kejadian x diigini yg berlaku ntah bile ntah mals nk ingt...di mana..terdapat seorang insan telah meminjam motoku....da mmng kebiasaaan tok org pinjam moto aku...(well saye kan pemurah org nye....weeeeeee~)tpi ntah knape plak la kali ttbe rase x sedap haty tok bg moto tu dipnjam..tpi wat ignore jek..perasaan je kootttt....masa kian berlalu..tup tup da petang...ttbe pnggilan misteri menerpa(x misteri sgt pown)..mne x misterinye...org yg pinjam tu kol ...tpi 3 kali dy kol 3 kali gak dy diam....ketensenan start mnjalar kat nerve...tpi ntah knape...dapat rase something bad happen kat the beloved one ..the SUZUKI SMASH...tpi wat dunno je la.....

half an hour later...si peminjam datang di bilik dgn wajah yg agak sedey...dan tnpe mmbuang mse dye pon mngkhabar kan bahawasanya "ummul...minx maap sgt22..moto ummul eksiden..bhgian dpn pecah"
reaksi ak mse tuh: blur..ntah knape...blur..x bole nk cerna ape yg beliau ckap....dan mmnta agar beliau mengulanginye smula...maka seleps tu...fahamlah beta bahwa...tunggangan kesayangn beta...faham2 laa ekk...expression tyme tu: senyum xperlu kata apa2....nk wat cmne..nk marah kcian...redho je la...nk wat cmne..tpi sayu gak haty bile tengok condition moto tuh...bnde nk jady nk wat cmne.,..ade la hikmahnye tuu..hati  bermonolog mmjuk empnye dri..huhu...

pastu prosedur biase ...tepon umi ngn abah...as expected..diorang x marah...da agak da..diorang mmng x kn mara....hmm....n abah kate abah nk bayar jek maintenance balik moto tuuuu.....xpe la..da abah kate cm tu an.....ok je la...so as the result..maka jdyla moto ku bgini....

tadaaaa



lawa x??bole la..tpi be honest..nk moto lame balik...lagy lawa la bg aku kale lame tuuu....tpi ..xpela...bnde da jdy....dpt gak moto berkilat..xyah ssah2 nk cuci...huhuhuhu >.<

wassalam ^^
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...