CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Monday, October 31, 2011

lafaz nikah satu nafas khurafat???

whoaaaaa....tajuk yg agk mnrik minat ak bile bce mjlh Al-Islam...hek333...so for those yg nak kawen da tu especially to sorang membe ak ni..take note ok....huhuhuhu.....

normal kan bile kite dengo pengantin lelaki yg terpkse ulang berkali2 lafaz nikah bile tangn digenggam tok imam...huhuhu...gabra la katakan....nervous overdose..hohoho...tpi..persoalnnye kat sini wujud ke lafaz akad dlm stu nafas jek...????wuuuuu....xpena terlintas kan??(especially ak yg xpena amik tau pasl nii...hek333)
berbincang psl persoalan ni...Dr. Mohd Asri Zainul Abidin, dlm tulisnnye yg bertajok  'Apabila zina lebih mudah daripada kahwin' mengatakan bahawa tidak pernah wujud dalil yang menyatakan mestilah satu nafas atau tidak tterputus lafaz akad tuu seperti yg diada-adakan oleh sesetengah pihak....sebaliknya, memastikan bahawa tidak boleh ad ruang yg mnyebabkan salah stu pihak mengelirukan atau dikelirukan dlm menyatakn persetujuan nikah....hal ni bertepatan sebagaiman yg dijelaskn oleh Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah yg mnyebut "nikah itu terlaksana(sah) dengan apa sahaja yang dihitung oleh orang ramai sebagai nikah , dalam apa bahasa atau lafaz atau perbuatan." oleh sebb ituu,..jelas Dr. Asri dlm tulisannya...memadai bakal suami tok sebut "aku terima nikahnya".............wah!!!simple gile....slme ni ak tengok n dengo bkn men berjela agy lafaz akad smpi berpeluh2 pengantin lelaki.....hahahaha...rupanya dengn 3 patah perkataan dah memadai tok sah nya nkah tu....so...to the bakal2 suami...especially membe ak sorang ni....tokseh le nk praktis2 lafaz akad tuu...huhuhuhu....

p/s:credit to majalah Al-Islam November 2011...slh dan silap boleh di diskus di sini.... :)

wassalam~

1 comments:

ana izzat said...

benda yg simple jgn kita jd susah la ....haha

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...