CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Monday, October 31, 2011

lafaz nikah satu nafas khurafat???

whoaaaaa....tajuk yg agk mnrik minat ak bile bce mjlh Al-Islam...hek333...so for those yg nak kawen da tu especially to sorang membe ak ni..take note ok....huhuhuhu.....

normal kan bile kite dengo pengantin lelaki yg terpkse ulang berkali2 lafaz nikah bile tangn digenggam tok imam...huhuhu...gabra la katakan....nervous overdose..hohoho...tpi..persoalnnye kat sini wujud ke lafaz akad dlm stu nafas jek...????wuuuuu....xpena terlintas kan??(especially ak yg xpena amik tau pasl nii...hek333)
berbincang psl persoalan ni...Dr. Mohd Asri Zainul Abidin, dlm tulisnnye yg bertajok  'Apabila zina lebih mudah daripada kahwin' mengatakan bahawa tidak pernah wujud dalil yang menyatakan mestilah satu nafas atau tidak tterputus lafaz akad tuu seperti yg diada-adakan oleh sesetengah pihak....sebaliknya, memastikan bahawa tidak boleh ad ruang yg mnyebabkan salah stu pihak mengelirukan atau dikelirukan dlm menyatakn persetujuan nikah....hal ni bertepatan sebagaiman yg dijelaskn oleh Syeikhul Islam Ibn Taimiyyah yg mnyebut "nikah itu terlaksana(sah) dengan apa sahaja yang dihitung oleh orang ramai sebagai nikah , dalam apa bahasa atau lafaz atau perbuatan." oleh sebb ituu,..jelas Dr. Asri dlm tulisannya...memadai bakal suami tok sebut "aku terima nikahnya".............wah!!!simple gile....slme ni ak tengok n dengo bkn men berjela agy lafaz akad smpi berpeluh2 pengantin lelaki.....hahahaha...rupanya dengn 3 patah perkataan dah memadai tok sah nya nkah tu....so...to the bakal2 suami...especially membe ak sorang ni....tokseh le nk praktis2 lafaz akad tuu...huhuhuhu....

p/s:credit to majalah Al-Islam November 2011...slh dan silap boleh di diskus di sini.... :)

wassalam~

Saturday, October 29, 2011

JOM TUTUP AURAT!!

for all my lovely akhwat...how's ur iman????hopefully it would be fine and great everyday...sooo..whassup today...hri ni nk bg tips2 cmne nk tutup aurat as complete as possible so that kite bole jdy muslimah yg prihatin dgn penmpilannye depn ajnabi... :))))

1. Tahu. langkah pertma is ilmu. lmu ni x de la sekdr ilmu fesyen smse or trend2 fesyen terkini...tpi ilmu ni lbih ke arah ilmu mngenai aurat...dmne btasn aurat kite...sape mahram sape ajnabi...ciri2 pakain menutup aurat...hukum hakam n sebagainya...

2. Sedar. wajib untuk kita sedar yg tuntutan syariah bkn bnde yg bole dbawak ringan atau pndang sebelah mate jekkk....ia adlh sesuatu yg perlu n penting dilaksanakn secepat mngkkin tanpa perlu bertangguh...

3. Syiar. setiap agama ad imejnya yg tersendri..imej seorang wanita muslimah adlh melalui care pemakainnye yg mmatuhi tuntutan syarak n mnutup aurat

4. Fungsi cermin. hahaha...bnda wajib tok dtenung sblom kluar dri umah...btol x???so...manfaatkan fungsi cermin tu...tnye kat dye "wahai cermin..adkh penampilanku hari ni mngikut syarak??"...

5. Asingkan. asingkan pkain kepada dua kategori: sesuai dan x sesuai dpkai depan ajnabi...pakaian yg agk seksi misalnya bole jek dipakai...xde masalah...TAPI apabila bersendirian di depan suami SAHAJA...

6. Malu. seorang muslimah akn berasa malu apabila auratnye terdedah di dpn ajnabi walaupon hnya di dlm mimpi.

7. Sahabat. bersahabatla dengn wanita yg solehah yg dpt memimpin mu ke arah mnjadi muslimah yg terbaik di sisi Allah :)

8. Eksklusif. ehem....penting tok dinyatakan d cni..setiap wanita itu sudah Allah ciptakn sebagai makhluk yg cantik...jika tidak...xkn nye la iblis menjadikan wanita untok melemah iman lelaki...Namun kecantikan dan keindahan yg Allah kurniakan tu hanyalah eksklusif buat mereka yg bergelar suami...so...x pyahla nak tontonkan aurat dan perhiasan kpd umum secara percuma sedangkan suami pun perlu mmbayar mahar untuk memilikinya,.... :)))

9. Banyak manfaat. hailaaaa....menutup aurat ni bukan stu perkara yg kolot seperti yg dianngap oleh sesetengah pihak yg x brape nk cerna dlm minda mereka apa itu tuntutan syariat...tpi menutup aurat itu sbgai slah stu care untok melindungi seorang wanita drpd terjerumus ke lembah kehinaan..bayngkn kalo dgn menutup aurat..kita akn berasa sgt selamt kalo kluar...xde la nk risau kalau2 ad mata liar yg memandang,...Allah sgt mengasihi wanita..sebab tu Dia meltakkn hukum menutup aurat tok melindungi sang wanita..... :))...

tu sahaje coretan tok hari ni bg mengupdate blog yg da berabok nii....wassalam~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...