CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

STORY OF MY LIFE

EACH MANKIND HAS HIS OWN STORY..AND THIS IS MY STORY...THE TRUE STORY OF MY LIFE..MAY ALLAH BLESS ^-^

Friday, September 16, 2011

couple islamik??


Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di sekolah. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.

Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.

"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni?? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”

Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...

p/s : yg HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipun untuk mengHALALkannya..peringatan untuk diri sendiri terutamanya....wallahua'lam

Tuesday, September 13, 2011

subhanallah...lmenye la x update blog ni...hohoho..org bz laaa katekan ..hoohoho...so..nk tulis ape arini ekkk...hmmmm.... mnngu orintasi da abis...n sume org dok sebok ngn schedule msing2 ....tpi...still ad gak yg ragu2  n was2 dgn kos yg dye dpt ....ad gak yg ragu2 ngn usim ni..haih...mcm2....so ingt cm nk kc la ini ayat...translation nyeeeee

        ".....and it may be that you dislike a thing while it is good for you , and it may be that you
                   love a thing while it is evil for you, and Allah knows, while you do not know"
                                                                                                         (Al-Baqarah:216)

errr..bole phm kan....sori la x jmpe quran android versi melayu...huhuhu...tpi..bole je kn phm...sume kn da terrer b.i...hohoho...yela2...ak translatekn la ekk...ayat nye lebey kurang gni laaa....x semestinye bnde yg kite suke tu baik tok kite n x semestinye bnde yg kite bnci tu brok wat kite....hnye Allah je yg tau...wahhhh...sweet kan ayat ni.....this is the one of the all Love Letters yg ak ssssuuukkkkeee sgt n ak pegang jdy prinsip smpi tagline blog terchenta ni...huhuhhu....ayat ni la yg jdy penguat semngt bile ak x dpt pe yg ak nk.....ohoiiii....watpa cter pasl ak ni.....so...yok kite focus to those yg sdng kuciwa, frust or yg sme waktu dgnnye ...x kire la either pasl kos ke...uni ke....n ape2 agy laaaa....hohohoho

mybe sume akn ckp "ko ckp mmmng la senang...bkn ko yg kne..."alooooooo...dee kici....ak trus terang je laaa...kos yg ak nk amik is muamalat n buknnye akaun...dan ak hmpir2 jek nk tulis surat tuko ke muamalat..tpi...bile teringt ayat ni...tros matikn niat..ye la.....Allah knows da best.....kite x tau mse depan kite mcm mne....Allah x kn ttntukn bnde yg brok tok kite..bnde ni telah ak alami mse ak kat DQ dlu...waktu ak mgalami zaman kejatuhan(wah ayat!!hahahaha)....terkndas smpi tertinggl kt blakang pdhal sume org da mlngkah ke juzuk len....mmng sedey gile laaaa....tpi waktu btol2 dpt surat offer usim..ak x tau la kome nilai kes ak cmne...tpi ak nilai as Allah da tnjok jln kat ak...Dia just anto ak ke DQ tok btolkn ak yg serba serbi jahil sewaktu ketika dhulu....bkn tok miliki kalamNya...sbb mmng ak x layak...ni dri perspektif ak lee...alhamdulillah...spnjng ak kt usim ( tmhidi jek bkn dgree) bole la kalo nk katekn mncipta kejayaan buat dri ak n famili ak....mmng bersyuko sgt2 walopon ad mate pljran akaun yg mmng ak x suke sjak dlu....tpi ak trime jek as ak yakin Allah da preparekn yg terbaik buat ak...Alhamdulillah...x terkndas ngn sbjek akaun tu walopon x de basic...so kat sni...sme gak la ngn kome....x semstinye kos yg kome nk tu bole create kejayaan tok kome....mne tau kos yg korang dpt tuu best...x alami pon lagykn...so...keep on the track je la.....tpi its ok kalo nk tuko....usaha ade....tpi kalo x dpt..jgn meraung..redho dgn ketentuanNya....insya-Allah ad hikmah...

wahhh...x sngke ak mnulis agy,...huhuhu.....idea dtg spontan plak...so...setakat ni je la madah bicara dri sye...hak3333...

~wallahua'lam~

Friday, September 2, 2011

ak suke raye taon ni!!! :DD

assalamualaikum blog..lama xjmpe ko..sian ko da berabuk..meh cni ak nk cuci..hahaha...gile lame x update blog...nk dekat 2 bulan mnyepi..eleh...kalo update pon ad ke org nk bce..huhuhu..well...hari ni raya ke4...wah..agak cepat mase berlalu..tpi i miss Ramadhan like org gilak laaa...rase cpt sgt Ramadhan berlalu..haih...x puas agy ni..rase cm x cye pon ad da raye..huhuhu..so...nk ckp psl pe ekk...idea x nk kuor tpi rse nk mnulis sbb kciankan blog kesayangn ne..hak33...raye taon ne rse cm lain...xtau la..rase hepi..huhuhu...terutame mase balik kg opah kat tapah tyme raye ke2..raye pertame lgy la..raye kat umah nenek..x sekecoh taon lepas tpi still bising gak..haila..koge nenek mmng gtu...tpi yg besnye raye taon ni dpt duet bnyk maa...hahaah...*nmpk sgt x ikhlas* hekhkehekhek..i love my pndak very muchie this raya...tq 4 da duet raye la pndak...mcm mimpi plak...hek33...raye kat umah opah plak bes sbb ad family day..x ramai pon yg dapat dtg..family ayahngah, abah ngan wancho je kot yg ade..so tngkap gmbo juz yg ade je la...haih..tpi kan..besenye kalo ak balik kg agk merungut jugak..hmm..ntah x tau apesal mcm x bole adapt ngn family belah abah ne...beza gile ngn belah umi..belah umi ak bisisng..tpi belah abah ak diam smpai kne cop pompuan melayu terakhir! ceh! kueng punye sepupu..huhuhu..tpi taon ni differ ckit..mule2 dtg still rase kekok..tpi lme2 mase malm makn2 tu ad wat bbrape aktiviti...ice breaking..hahaha...cucu-cucu kne dok dlm kumpulan yg ditetapkan oleh admin...juz cucu2 jek..mak bapak jdy fesi...hohoho...ak grup last..sama grup ngn ajib(sama baya) , mai(adik sndri =,=) ,muhaimin, firas(mmng nseb ak dpt ngn bdok ni agaknye =,=)..sepatotnye umair ngn uzair pon sme grup gak..tpi x dtg..so...juz 5 org dlm grup ak...ceh. sume kcik agy kcuali ajib...ok..festyme dlm idop stelah msok alam sekolah mnengah ak komunikat ngn dye...hahaha...kejam gak ak ni....yela..dda le jrang jmpe..nk komunikat pekebndenye..huhuhuhu....aktiviti ni mmng ken brckap pon...n kerjasama...sbb si ain selaku admin kc soklan kuiz luor alam...haila...besday opah la..nme pnoh mk pak sedare la...adoiii...tpi..grup ak gak dpt highest!!yeehhaaa...!!!lpas aktiviti ni tuko2 adiah..n mkn2..nk dekat kol 12 bru selesai..tpi aktiviti cucu2 x stop kat ctu jek...kitorang main game...mmng lwak hbis giler thap dewa laaaa....skit prot ak gelak..n..ni kali prtame ak komunikat ngn sume org...hahahaa...sbb tu la ak kate taon ni raye yg happy!!hohohoho...mmng seyes ak x ley lupe...n ak hrap dpt kekal la mcm ni...ak x suke ar diam jek...nk happening cm kat umah nenek..bru gmpak seh!..:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...